Lukašenko chce propustit všechny politické vězně

Minsk – Běloruský prezident Alexandr Lukašenko ve čtvrtek omilostnil čtyři disidenty, které minské soudy nedávno poslaly do vězení za účast na demonstracích proti jeho loňskému znovuzvolení. Podle neoficiálních informací má prezident v úmyslu propustit během září desítky dalších, aby napravil těžce poškozené vztahy se Západem.

Lukašenko už v polovině srpna nechal propustit z věznice devět lidí, které běloruské soudy odsoudily za organizování masové demonstrace z 19. prosince loňského roku. Tisíce lidí na ní protestovaly proti výsledkům prezidentských voleb, v nichž Lukašenko – podle opozice podvodem – získal už čtvrtý prezidentský mandát. Celkem bylo za účast v protestu odsouzeno přes čtyřicet lidí, mnozí až k osmi letům vězení.

Mezi odsouzenými byli tři neúspěšní prezidentští kandidáti, jejichž jména ale v seznamu propuštěných nejsou. Pátý uchazeč o prezidentské křeslo Ales Michalevič uprchl před pronásledováním běloruskou KGB do Česka, kde letos v březnu obdržel politický azyl. Exil vyhledala i Natalja Radzinová, vedoucí redaktorka opozičního webu Charta 97, která těsně před zatčením uprchla do sousední Litvy.

Ales Michalevič
Zdroj: ČT24

K omilostnění čtyř odsouzených disidentů se Lukašenko odhodlal jen několik dnů před jednáním ministrů zahraničí Evropské unie, které dnes začne v polských Sopotech. V sobotu mají ministři jednat i o Bělorusku. Evropa i Spojené státy po loňském zátahu proti disidentům uvalily na Bělorusko sankce, které běloruským politikům zakazují cestování do zemí EU a USA a blokují obchodní kontakty s velkými běloruskými státními podniky.

Bulharský ministr zahraničí minulý týden od Lukašenka převzal seznam návrhů, které mají urovnat napjaté vzájemné vztahy. Mezi těmito návrhy je i závazek propuštění všech politických vězňů do začátku října. Lukašenko se zavázal, že do konce tohoto týdne propustí čtyři disidenty, což svým čtvrtečním rozhodnutím splnil.

Prezident se měl v listině zmínit i o tom, že vyzve opozici k jednání o budoucnosti Běloruska. Vyzve Evropskou unii, aby do Minska vyslala „skupinu moudrých“, která bude jednání prezidenta s disidenty napomáhat.