V údolí poblíž Lago di Garda najdete ulici Příbram nebo Ptice

Ledro - Pokud se vydáte do italského údolí Ledro poblíž známého jezera Lago di Garda, asi budete překvapeni. Od konce února se tam totiž některé ulice a náměstí jmenují po českých městech a obcích. Mají tak připomenout odsun zdejších obyvatel, kteří strávili čtyři roky během první světové války právě v Česku.

Zhruba 4 500 obyvatel Ledrenského údolí muselo ze svých domovů odejít v roce 1915 kvůli zuřícím bojům. Lidé nevěděli, kam odchází, ani na jak dlouho. Po dlouhých čtyřech dnech ve vlaku vystoupili v Čechách, kde strávili zbytek války: „Rozhodli jsme se dát ulicím české názvy podle měst a obcí, ve kterých našli naši občané během první světové války útočiště. Chceme tak poděkovat za pohostinnost, které se nám tehdy ze strany Čechů dostalo,“ uvedl starosta obce Giuliano Pellegrini. 

Pro přejmenování ulic se nedávno naskytla vhodná příležitost, několik obcí se totiž sjednotilo pod společnou radnici s názvem Ledro. Některé názvy se ale dublovaly, právě tyto ulice teď ponesou česká jména, třeba ulice Všeň, Příbram, Ptice, nechybí ani piazza Milín.   

Iole Trentiniová, pamětnice transportu:

„Jsem ráda, že se podle Ptic jmenuje ulice právě v mé vesnici. Jsem opravdu šťastná.“

V posledních třech letech se navíc zástupci českých obcí se svými protějšky z údolí Ledro pravidelně navštěvují. Společně pořádají jak kulturní, tak i sportovní akce. „Celá tahle družba se stupňuje úplně přirozeně zdola a je to nádherný příklad regionální spolupráce v Evropské unii,“ pochvaloval si český velvyslanec v Itálii Vladimír Zavázal. Garibaldiho muzeum v Ledrenském údolí vydalo nedávno ještě jedno malé překvapení. Objevili v něm prapor, který zdobil lokomotivu vlaku, jež po válce vezl italské vystěhovalce zpátky domů.