Čínskou prefekturu Hotan zahalila mohutná písečná bouře

Peking - Život obyvatel západní Číny už druhým dnem ztěžuje obří písečná bouře. Mračna oranžového písku vanou z oblasti Vnitřního Mongolska, kde byla extrémně suchá zima. Písečnou bouři s sebou přinesla vichřice, která v pátek odpoledne udeřila na západ Číny. Prefektura Hotan v provincii Sin-ťiang se tak ponořila do oranžové tmy. Místní lidé se proto připravují, že podobných kalamit je letos čeká několik.

Všudypřítomný písek zahalil ulice i budovy, silný vítr lámal stromy. Komplikace nastaly především v dopravě, protože na některých místech klesla viditelnost téměř na nulu. Auta jela krokem, ačkoliv řidiči rozsvítili všechna světla. „Za deset let, co tady žiju, jsem takový vítr nezažila,“ uvedla obyvatelka provincie. „V tom větru a písku se skoro nedá řídit. Všichni tady jezdí se všemi světly zapnutými, ale stejně ta auta nejsou vidět. Dnes jsem z letiště do města jel hodinu,“ doplňuje ji další obyvatel.

Až písečná bouře opadne, začnou úřady sčítat škody. O svou úrodu se obávají zvláště zemědělci z širokého okolí. Zatím se ale obyvatelé prefektury Hotan musejí obrnit trpělivostí, podle čínských meteorologů totiž bude bouře trápit oblast až do úterka. Na svědomí ji má poušť Araxan ve Vnitřním Mongolsku, kde byla nejsušší zima za posledních dvacet let. Velkých písečných bouří se tedy letos očekává víc než v jiných letech.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)