Vatikán vnímá snahy zatáhnout do pedofilních skandálů papeže

Vatikán - Cílem skandálů kolem sexuálního zneužívání dětí na katolické půdě v Řeznu a Mnichově je podle Vatikánu přímý útok na papeže Benedikta XVI. Plány zatáhnout papeže do této aféry ale ztroskotaly, prohlásil dnes vatikánský mluvčí Federico Lombardi: „V posledních dnech se vyskytli tací, kteří se svědomitou zarputilostí hledali v Řeznu a Mnichově nitky, aby Svatého otce osobně do problému zneužívání zatáhli.“ Dodal, že každému objektivnímu pozorovateli ale musí být jasné, že tyto snahy vyšly vniveč.

První skandál je spojen se slavným sborem Řezenští chrámoví vrabci, v jehož čele dlouhé roky stál bratr dnešního papeže Georg Ratzinger. V mnichovské aféře Lombardi zdůraznil, že je jasné, že papež jako tehdejší arcibiskup Joseph Ratzinger neměl nic dočinění s rozhodnutími, „podle kterých pak později mohlo docházet ke zneužívání“.

V té době Ratzinger jako arcibiskup v příslušném církevním grémiu schválil přemístění jednoho kněze zapleteného do případů se zneužíváním dětí. Zmíněný muž byl přeložen z Essenu do jisté mnichovské oblasti. Po nějaké době bylo jeho pedofilní chování opět odhaleno, proto byl církevní hodnostář posléze odsouzen. Lombardi k této záležitosti zdůraznil, že mnichovské arcibiskupství poskytlo k tomuto případu podrobnou zprávu.

O rozsáhlé pedofilii se objevily první zprávy v lednu

Skandál kolem sexuálního zneužívání na nejrůznějších katolických školách a internátech otřásá Německem od konce ledna, kdy vyplula na povrch provinění ze 70. a 80. let. Od té doby se takřka denně objevují nová podezření a skandál se mezitím rozšířil i na Rakousko a Nizozemsko.

Podle vatikánského prokurátora Charlese Scicluny se v letech 2001 až 2010 Vatikán zabýval přibližně 3 000 obviněními z pedofilie, kterých se kněží v minulých 50 letech údajně dopustili: „V přibližně 60 procentech případů šlo spíš o činy efebofilie, tedy fyzické náklonnosti k dospívajícím stejného pohlaví. Ve 30 procentech šlo o heterosexuální vztahy a ve zbývajících deseti procentech šlo o skutečnou pedofilii, tedy sexuální náklonnost vůči nedospělým chlapcům.“

Dalších 60 zneužití hlásí Švýcarsko

Katolická církev ve Švýcarsku dostala upozornění od zhruba 60 lidí, kteří se prý stali oběťmi zneužívání katolickými kněžími. Ve švýcarském deníku Neue Zürcher Zeitung to podle agentury AP řekl opat benediktinského kláštera ve švýcarském poutním sídle Einsiedelnu. Tato alpská země je tak po Rakousku, Německu a Nizozemsku dalším státem, který hlásí podobné případy.

Podle opata Martina Werlena, člena výboru Švýcarské biskupské konference zabývajícím se zneužíváním, byla některá obvinění ze zneužití předána Švýcarské biskupské konferenci. O dalších se dozvěděly různé diecéze. Wehlen neuvedl, kde ani jak se údajné případy staly. Přiznal ale, že některé se mohly stát také v klášterní škole v Einsiedelnu. „Pokusil jsem se zabývat a řešit ty případy, o kterých jsem věděl,“ citovala opata agentura AP. Deník uvádí, že jde o případy za posledních 15 let.

Katoličtí kněží
Zdroj: ČT24