V Bratislavě se sešli pravicoví radikálové i jejich odpůrci

Bratislava - Stovky lidí protestovaly v Bratislavě proti odpolednímu pochodu pravicových radikálů. Akce Fašismus nepatří na Slovensko je podle pořadatelů protipólem oslav extremistické Slovenské pospolitosti, která si každoročně připomíná vznik válečného slovenského státu. Policie v obavě před možnými střety odpůrců a příznivců profašistického státu povolala do akce asi 500 mužů. Loňský pochod několika stovek pravicových radikálů totiž museli policisté rozehnat kvůli propagaci fašismu. Několik lidí v čele s bývalým vůdcem Slovenské pospolitosti zadrželi.

Demonstraci proti totalitě a fašismu přišli podpořit s květem v ruce zástupci všech věkových kategorií, nechyběli někdejší disident Fedor Gál, režisér Dušan Trančík či výtvarník Fero Guldan.   

Po protifašistických demonstrantech dorazili po 14:00 před prezidentský palác sympatizanti válečného slovenského státu, který vznikl 14. března 1939. Na úvod setkání zazpívali píseň Hej, Slováci a nezapomněli ani na pozdrav válečné republiky Na stráž. Kvůli tomuto pozdravu policie loňské shromáždění rozehnala a několik lidí v čele s bývalým vůdcem Slovenské pospolitosti zadržela. 

Radikálové zamířili ke hrobu Jozefa Tisa

Před několik stovek černě oděných radikálů postupně předstoupili zástupci extremistického sdružení Slovenská pospolitost, kteří v projevech oslavovali státní zřízení z let 1939-1945. Kritizovali také přistěhovalce a menšiny, vlajku Evropské unie označili za okupantskou.

Pravicoví radikálové se pak vydali na Martinský hřbitov k hrobu válečného prezidenta Jozefa Tisa, který byl po osvobození Československa odsouzen k trestu smrti. Na hřbitově již podle zpravodajské televize TA3 hlídkovala policie. Policie od sebe příznivce a odpůrce válečného státu oddělila. Zatím nedošlo k žádným potyčkám, obě strany si pouze vyměnily sérii nadávek, uvedla TA3.

Ačkoliv jsou extremisté podle nevládních organizací v ulicích stále více slyšet, klesl loni na Slovensku počet trestných činů s rasovým motivem o téměř dvě pětiny na 132 případů. Policistům se podařilo objasnit zhruba polovinu, konkrétně 79 pachatelů, z toho 19 nebylo zletilých a 23 z nich je spáchalo pod vlivem alkoholu. Za poslední tři roky slovenská policie nezaznamenala žádnou vraždu s rasovým motivem.

Vydáno pod