Princ Charles vyráží na cestu po Evropě, zamíří i do Prahy

Varšava – Britský princ Charles dnes spolu s manželkou Camillou vyrazí na cestu po střední Evropě. Jako první navštíví Polsko a Maďarsko, do České republiky by měli dorazit koncem týdne. Zdržet by se zde měli asi čtyři dny. Oficiální návštěva britského následníka trůnu v Česku je už pátá. V Polsku čekají následníka trůnu schůzky s tamními politiky, ale i návštěva Bělověžského národního parku. Plánováno je také setkání s polskými muslimy.

Dnes se princ Charles setká s polským prezidentem Lechem Kaczyńským a premiérem Donaldem Tuskem. Položí věnec na hrob kněze Jerzeho Popieluszka, kterého v říjnu roku 1984 zavraždili příslušníci tajné komunistické policie.

V úterý princ Charles, který je znám svým zájmem o ekologii, odjede do Podlaského vojvodství, kde navštíví Bělověžský národní park. Žije tam největší stádo zubrů ve volné přírodě na světě. Ochranáři přírody jich v polské části Bělověžského pralesa nedávno napočítali 451. Jde o unikátní místo, ve kterém se zachovaly zbytky původního lesa, který v minulosti pokrýval oblast středovýchodní Evropy. Princ se také ve vesnici Kruszyniany setká se zástupci místních Tatarů. Navštíví jejich mešitu a chce s nimi mluvit o tom, jak udržují své náboženské nebo gastronomické tradice.

Reportáž Franitška Kramarze (zdroj: ČT24)

V Praze navštíví princ s manželkou Stavovské divadlo

Ve středu prince Charlese čeká setkání s vojáky, kteří se chystají do Afghánistánu. Pak odcestuje do Maďarska a posléze i do Česka. Spolu se svou ženou, vévodkyní z Cornwallu, se setká s manželi Havlovými a Klausovými. S prezidentským párem vyrazí například do Stavovského divadla na Dona Giovanniho. Kvůli svému zájmu o ochranu životního prostředí navštíví i ekologickou vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. Dostane se i na školy, v Brně se podívá na Masarykovu univerzitu, v Praze do English College.