Ind rozhýbal zkorumpovanou společnost a inspiroval svět

Nové Dilí - Indie má nového hrdinu. Hladovkář Anna Hazare přinutil vládu jednat o razantních protikorupčních opatřeních. Ještě před čtrnácti dny ho přitom úřady nechaly zatknout. Hazare se teď sice vrací do rodné vesnice, ale v kampani proti korupci hodlá pokračovat.

Anna Hazare se po třinácti dnech hladovění napil kokosového mléka. Parlament totiž právě slíbil schválit jeho návrhy na boj s korupcí.

Vítězství všech Indů je spojené se jménem bývalého vojáka Anna Hazareho. V aktivistu ho prý změnil útok na pákistánsko-indické frontě, který přežil jako jediný z celé jednotky. Vrhl se do politiky a začal u rodné vesnice. Jeho reformy dává za vzor Světová banka - přestože neváhal nasadit tvrdé metody. Zavedl prohibici a dokonce osobně bičoval opilce. „Když matka dává dítěti lék, taky se ho neptá, jestli mu chutná,“ vysvětluje své tvrdé metody Hazare.

Anna Hazare se po hladovce napil kokosového mléka
Zdroj: ČT24

Když série mamutích úplatkářských afér na jaře vyvolala protikorupční hnutí, postavil se Hazare do jeho čela. Poté, co ohlásil protestní hladovku, zatkla ho policie za pobuřování. Vzápětí ale vyšli na jeho podporu do ulic demonstranti na 570 místech. Úřadům nezbylo, než Hazareho opět propustit. Poslanci dokonce slíbili splnit jeho hlavní požadavek – jmenovat ombudsmana s pravomocí vyšetřovat korupci i v řadách vlády.

„Nenechte tento plamen vyhasnout. Musíme změnit celý systém. Tohle je jen začátek,“ slibuje Hazare.

Pro Hazareho osobně to rozhodně platí. Miliony Indů v něm už dřív viděli následníka Ghándího a Nehrúa. Teď nikým nezvolený vůdce prokázal, že umí pohnout zarezlým politickým soukolím miliardové země.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)