Německo hlásí další případy zneužívání dětí duchovními

Berlín - V Německu byly dnes zveřejněny případy dalších tří zneužívaných žáků: na salesiánském internátě a gymnáziu v západoněmeckém městě Jülich z 50. let. Podezření hlásí i evangelická církev v Hesensku, v Bavorsku byl preventivně suspendován katolický duchovní, který byl už dříve trestně stíhán kvůli sexuálnímu zneužívání.

Tři žáky gymnázia Haus Overbach v Jülichu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko prý zneužívali tři učitelé a příslušníci katolického řádu salesiánů. Údajní pachatelé dnes už nežijí. Všechny tři oběti se později přihlásily na jiné soukromé školy a internáty.

Evangelická církev v Hesensku vyšetřuje tři podezření na zneužívání dětí. Ve dvou případech z 80. let jde o obvinění kostelního hudebníka a jednoho spolupracovníka dětí působících u bohoslužeb. Mluvčí hesenských evangelíků Stephan Krebs dnes navíc hovořil o případu už penzionovaného faráře, jenž působil v obci Idstein. Ten prý přiznal, že před 20 lety sexuálně obtěžoval patnáctiletého konfirmanda.

Mnichovské arcibiskupství dnes sdělilo, že z církevních služeb s okamžitou platností propustilo kněze, jenž naposledy působil jako duchovní správce v lázeňství a turistice. Po prokázaném pohlavním zneužívání dětí mu byla zakázána jakákoli práce s dětmi a mládeží, čehož se však „prokazatelně nedržel“. Důkazy o novém pohlavním zneužívání prý nejsou. Už v roce 1986 byl tento duchovní po opakovaném provinění soudně trestán. Do Mnichova přišel z Essenu v roce 1980, kdy byl mnichovským arcibiskupem Joseph Ratzinger - současný papež Benedikt XVI.

Vydáno pod