Oheň poničil ugandské hrobky chráněné UNESCO

Kampala - Královské hrobky v ugandském hlavním městě Kampale, které jsou významnou památkou zanesenou na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, v noci na dnešek vážně poničil požár. Jeho příčiny nejsou zatím známy. Podezření z možného žhářství vyvolalo násilné protesty, které si vyžádaly nejméně dva mrtvé. Podle zpravodajského serveru BBC bylo při násilnostech zabito až 20 osob.

Oheň zcela zničil doškovou střechu mauzolea a velké množství historických exponátů tradičního království Buganda. Po příčinách požáru policie intenzivně pátrá.

Podle místního tisku byl požár založen úmyslně. Svědci údajně viděli z místa činu prchat muže v automobilu bez poznávací značky. Žhářský útok by mohl být snahou destabilizovat ugandské království, jehož vztahy s centrální vládou jsou velmi napjaté.

Požár královských hrobek (zdroj: ČT24)

Zprávy o možném žhářství vyvolaly vášnivé protesty. Lidé se shromáždili okolo místa požáru a napadali zasahující hasiče a policisty. Příslušníci bezpečnostních složek vypálili několik střel. Podle mluvčího ugandské armády si střelba vyžádala nejméně dva mrtvé.

Největší ugandská etnická skupina Bugandů sehrála před 24 lety důležitou roli při dosazení současného prezidenta Yoweriho Museveniho do funkce. Napětí mezi vládou a kmenem Bugandů ale vzrostlo loni v září poté, co vláda zabránila bugandskému králi v cestě na území, které je tradičně považováno za součást království. Následné nepokoje si vyžádaly desítky mrtvých.

Mauzoleum na vršku poblíž hlavního města Kampaly bylo postaveno v roce 1860. Je chráněnou památkou UNESCO a jedním z největších ugandských turistických lákadel.