Kubánská policie tvrdě zasáhla proti Dámám v bílém

Havana - Kubánská policie v Havaně rozehnala protestní pochod žen za propuštění vězněných disidentů. Třicet žen symbolicky oblečených v bílém policie násilím natlačila do aut a odvezla na neznámé místo. Manželky a matky ze skupiny Dámy v bílém pravidelně demonstrují proti rozsáhlému zatýkání z roku 2003, kdy skončilo ve vězení přes 50 odpůrců režimu. Na svobodu se zatím nikdo z nich nedostal.

Dámy v bílém byly nejdříve obklíčeny asi třemi stovkami provládních stoupenců, kteří vykřikovali hesla Ať žije Fidel a Červi, vypadněte. Následně přijely policejní vozy a policisté i agenti násilím protestující ženy nacpali do vozidel a odvezli je na neznámé místo.

Podobné akce příznivců komunistické vlády jsou na Kubě už pravidelným jevem. Vláda tvrdí, že vznikají spontánně jako výsledek znechucení nad disidenty. Jiní jsou přesvědčeni, že je vláda organizuje a že mnozí z jejich účastníků jsou příslušníci státní bezpečnosti.

Hnutí Dámy v bílém tvoří manželky, matky a další příbuzné 75 disidentů, kteří byli zatčeni při rozsáhlém zátahu v březnu před sedmi lety. Z nich je ve vězení stále 53 - někteří byli odsouzeni na víc než dvacet let. V čele demonstrující skupiny byla Reina Luisa Tamayová - matka disidenta Orlanda Zapaty, který zemřel 23. února po dvouapůlměsíční protestní hladovce.

Jerzy Buzek:

„Policejní brutalita proti Dámám v bílém, matkám a ženám politických disidentů, je odporná a nepřijatelná.“

Minulý týden Evropský parlament odhlasoval všeobecné odsouzení Kuby za Zapatovu smrt. Dnes ostře odsoudil i zásah proti Dámám v bílém. Šéf evropského zákonodárného sboru Jerzy Buzek vyzval současně kubánské úřady, aby přestaly lidem bránit v projevu názoru a aby okamžitě propustily všechny politické vězně.