Kvůli kontrolám letadel hrozí unie Česku soudem

Brusel - Evropská unie pohrozila České republice soudem kvůli bezpečnostním prohlídkám letadel. Podle komise nedodržuje Česko a Řecko evropskou legislativu. Zdejší ministerstvo dopravy se ale řízení neobává, protože zmíněné bezpečnostní normy společné pro celou unii prý zavedlo a jen o tom dosud komisi neinformovalo.

Mluvčí českého ministerstva dopravy Karel Hanzelka tvrdí, že od 10. března už je vše v pořádku, komise o tom pouze zatím nebyla zpravena. „Plná transpozice dotčené směrnice byla dokončena přijetím příslušné vyhlášky. Ta vstoupila v účinnost 10. března,“ uvedl Hanzelka. O nápravě bude Česko komisi informovat příští týden.

Unie tvrdí, že Česko ani Řecko nedodržuje bezpečnostní směrnici, která upravuje i přípravu a kvalifikaci inspektorů, kteří na letištích stav letadel posuzují. Komise říká, že Česko nerespektuje nařízení celé, splňuje prý jen část směrnice. Řecko se zavedení legislativy vyhnulo úplně. Unie proto vyzvala obě země, aby do dvou měsíců situaci napravily. Pokud se tak nestane, bude je komise žalovat u soudu v Lucemburku.