Smrt číhala v tokijském metru – tehdy zabíjel sarin

Tokio - Na 20. březen 1995 Japonci jen tak nezapomenou. Právě toho dne se tokijské metro stalo terčem útoku desetičlenného vražedného komanda z náboženské sekty Óm šinrikjó. Na následky otravy prudce jedovatým plynem sarinem tehdy zemřelo 12 osob a u dalších několika tisíc se projevily různě vážné problémy. Útok byl nejhorším masovým teroristickým činem provedeným na území Japonska od druhé světové války a v dějinách terorismu drží ještě jeden neblahý primát - poprvé byla místo výbušnin použita chemická zbraň.

Útok byl přesně načasován - dopravní špička kolem osmé hodiny ranní a tři frekventované linky metra v blízkosti důležitých vládních budov slibovaly velké množství obětí. Pět nejspolehlivějších členů sekty, kteří byli chráněni protilátkou, vypustilo během tří až pěti minut kapalný sarin z jedenácti igelitových sáčků obalených novinami, které položili na podlahy vagonů metra v pěti stanicích. 

Výpary nervového plynu vyvolaly u zhruba 5500 lidí ztížené dýchání, pálení očí, horečku, mdloby a zvracení. Dvanáct osob otravě podlehlo. Stovky lidí navíc lékaři klasifikovali jako „psychologické oběti“, což byly osoby bez reálných symptomů zasažení. Výpovědi očitých svědků a vlastní vzpomínky na teroristický čin později popsal ve své knize nazvané Underground (1997) i slavný japonský spisovatel Haruki Murakami. 

I když se k činu nikdo nepřihlásil, stopy směřovaly k náboženské sektě Óm šinrikjó (Učení Nejvyšší pravdy Óm). Policie v následujících týdnech prohledala její sídla, kde našla tuny chemikálií potřebných k výrobě sarinu, části střelných zbraní a důkazy o vývoji biologických zbraní. V přímém přenosu byl 16. května 1995 zatčen i poloslepý guru sekty Šókó Asahara (narozený 2. března 1955), který byl obviněn z teroristických útoků, vražd a dalších zločinů.  Až po deseti letech si 13 hlavních organizátorů včetně Asahary vyslechlo trest smrti, všichni se ale odvolali. 

Sektu, která měla v době největšího rozmachu až 40 000 členů, z toho velkou část v Rusku, založil Asahara v polovině 80. let. V jejím učení se prolínaly prvky buddhismu a hinduismu s apokalyptickými předpověďmi. Hnutí například hlásalo, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří jen skupina vyvolenců. K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce. Sekta se za útok omluvila, a to v prosinci 1999. O rok později změnila název na Alef (podle prvního písmene hebrejské abecedy) a vzdala se minulosti spojené s násilím.

Sarin objevili nacisté v roce 1938 jako vedlejší produkt v chemickém podniku IG Farben a experti ho považují za druhou nejnebezpečnější známou chemickou látku po plynu soman. I když je jeho použití v bojových akcích zakázáno mezinárodními dohodami, nasadila sarin například irácká armáda v roce 1988 při vyhlazovací akci proti Kurdům na severu Iráku. V případě tokijského metra se naštěstí jednalo o méně účinný, asi třicetiprocentní sarin, který velmi zapáchal. V čisté podobě je totiž sarin smysly nerozpoznatelný.

  • Útok sekty Óm šinrikjó v tokijském metru v roce 1995 zdroj: www.harunyahya.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1510/150995.jpg
  • Útok v tokijském metru 1995 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/707/70645.jpg