Boere dostal za vraždu Nizozemců v Německu doživotí

Cáchy - Zemský soud v Cáchách na západě Německa dnes vynesl verdikt nad bývalým příslušníkem nacistických jednotek SS Heinrichem Boerem. Ten půjde za vraždy tří Nizozemců v roce 1944 na doživotí do vězení. Osmaosmdesátiletý Boere se k činu přiznal. Za vraždy byl už jednou odsouzen v Nizozemsku k trestu smrti, verdikt pak byl zmírněn na doživotí. Boere se za mříže ale nikdy nedostal. Německo ho totiž odmítlo do Nizozemska vydat. Zda Boere nyní trest nastoupí, musí posoudit lékaři. Dnešní verdikt udělal tečku za jedním z posledních procesů s nacistickými válečnými zločinci, který začal loni v říjnu.

Boere vstoupil do tamních jednotek SS v roce 1940 jako osmnáctiletý. O čtyři roky později se zúčastnil zásahu proti nizozemskému odboji, při němž osobně zastřelil tři muže, jak se doznal. V prohlášení před cášským tribunálem uvedl, že se domníval, že to jsou odbojáři. Pokládal prý tehdy „represivní opatření“ za nutná a oprávněná a neměl pocit, že páchá zločin. Dnes to vidí jinak, konstatoval před soudem.

Soudce dnes prohlásil, že je přesvědčen, že Boere byl uvědomělým nacistou, a proto jej také potrestal. Pokud ho lékaři uznají schopným nastoupit trest, odpyká si ho Boere podle státního zástupce v některém ze soudních nemocničních zařízení.

Soudce Gerd Nohl:

„Byly to vraždy, které v jejich podlosti a zbabělosti může sotva co překonat.“

Po válce se Boere útěkem do Německa procesu vyhnul. Nizozemské soudy ho v nepřítomnosti odsoudily k trestu smrti, který později zmírnily na doživotí. Německé úřady ho pak dlouhá léta odmítaly do Nizozemska vydat. Případ byl znovu otevřen až vloni díky důkazům z Amsterodamu.

Heinrich Boere:

„Když jsme věděli najisto, že máme správného muže, zastřelili jsme ho. Nic jsem necítil, byla to práce. Rozkaz byl rozkaz, jinak by to znamenalo moji kůži. Trápit mě to začalo až později. Nyní toho lituji.“

 Boereho právníci se procesu snažili zabránit. Argumentovali tím, že jejich klient trpí vážnou srdeční chorobou. Navíc prý němůže být za stejný čin odsouzen dvakrát. Německý ústavní soud ale jejich požadavek zamítl. 

V Německu v současnosti probíhá ještě druhý proces s údajným pachatelem nacistických válečných zločinů. Obviněním z podílu na vraždě 27 900 Židů před mnichovským soudem čelí bývalý dozorce z vyhlazovacího tábora Sobibor John Demjanjuk. Líčení s ním by mělo vyvrcholit v květnu, Demjanjuk na rozdíl od Beoreho vinu popírá.