Soud nařídil propuštění vězně z Guantánama

Washington - Americký soud nařídil propustit z Guantánama mauritánského vězně, který byl podle obžaloby těsně napojen na al-Káidu. Muhammad uld Salahí měl například organizovat cesty některých atentátníků z 11. září do Afghánistánu k výcviku. Zdůvodnění osvobozujícího verdiktu soud zatím nezveřejnil. Salahí se vzdal americkým agentům několik týdnů po 11. září dobrovolně. Během výslechů byl údajně mučen. Administrativa prezidenta Baracka Obamy se ještě může proti rozhodnutí soudu odvolat.

Obžaloba tvrdí, že Salahí byl agentem al-Káidy. Zajišťoval prý výcvik pro německou buňku této teroristické sítě. Ten zařídil i pro Egypťana Muhammada Attu a Libanonce Zijáda Sámira Džarráha, kteří 11. září 2001 unesli letadla a namířili je na budovy v New Yorku a Washingtonu. 

Několik týdnů po útocích byl Salahí dopaden v Mauritánii, prý se vzdal dobrovolně. Následně byl vyslýchán v Jemenu a Afghánistánu, až nakonec skončil ve věznici na Guantánamu. Salahí se Američanům přiznal. Jeden z amerických vyšetřovatelů, který ho vyslýchal, ale uvedl, že řada Mauritáncových přiznání byla získána pomocí mučení. 

Soud teď nařídil Salahího propuštění. I kdyby se Obamova administrativa proti rozhodnutí neodvolala, stejně Mauritánec na Guantánamu ještě nějaký čas zůstane. Alespoň tedy do té doby, než se americkým úřadům podaří nají zemi, která by byla ochotná jej přijmout. Zákony totiž nedovolují, aby po propuštění zůstal Salahí ve Spojených státech.