Tádžikové mají nejvyšší stožár, zůstávají ale nejchudší

Dušanbe – Na 165metrový stožár dnes v Dušanbe vystoupala tádžická státní vlajka o rozměrech 30 krát 60 metrů. Prezident země Imomali Rachmon při této příležitosti převzal certifikát o zápisu do Guinnessovy knihy rekordů, kam se ale dostal jen rekordně vysoký stožár. Primát ve velikosti státní vlajky drží dále jiný postsovětský stát - Ázerbájdžán. Rekordní tyč zdobí centrum tádžické metropole spolu s obřím státním znakem, který byl slavnostně odhalen už minulý týden.

V Tádžikistánu, jedné z nejchudších asijských zemí a nejchudším z postsovětských států, kde žije polovina obyvatelstva pod hranicí bídy, bylo slavnostní vztyčení gigantického praporu po téměř ročních přípravách hlavní atrakcí při příležitosti nadcházejícího 20. výročí státní nezávislosti. Akce to nebyla jednoduchá - v Dušanbe je větrno a vlajka váží tři čtvrtě tuny. Komplikovaný technický projekt pro Tádžikistán zpracovala americká firma Trident Support, autorství Američanů ale Rachmon ve svém slavnostním projevu zamlčel.

Podle ruských médií byla pro tádžické stavbaře černou můrou loňská nehoda v ázerbájdžánské metropoli Baku, s nímž Dušanbe o největší vlajku světa soutěží. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev nařídil loni v září vyvěsit v centru města prapor o velikosti 70 krát 35 metrů na stožáru vysokém 162 metrů. Stavbaři ale špatně spočítali sílu kaspických větrů, prapor nápor pobřežního vichru nevydržel a musel být spuštěn níže. V Dušanbe fouká silný vítr pamirský, a vlajka je proto nakonec ve srovnání s praporem v Baku o něco menší. Se stožárem ale Rachmon nakonec prorazil a překonal Alijeva o tři metry. Až tři desítky metrů za nimi je stožár v turkmenském Ašgabatu nebo jordánské Akabě.

Vydáno pod