Kyrgyzská policie rozehnala protivládní demonstraci

Biškek - Policie v Kyrgyzstánu se střetla s demonstranty a 30 jich zatkla. Protestovali proti prezidentu Kurmanbekovi Bakijevovi. Žádali, aby zastavil výprodej státního majetku a růst životních nákladů, obnovil svobodu slova, propustil politické vězně a své příbuzné zbavil vysokých vládních funkcí. To všechno do zítřka. V opačném případě hrozí opozice a aktivisté protesty v celé zemi.

Bakijev dnes prohlásil, že demokracie západního typu, založená na volbách a individuálních lidských právech, není pro jeho zemi dále vhodná. Vzhledem k národním tradicím by prý byla lepší takzvaná konzultativní demokracie, jež by počítala s dialogem vlivných sociálních skupin obyvatelstva. Prezident žádné další podrobnosti nového pojetí „vlády lidu“ nesdělil, jeho slova ale vyvolávají obavy z dalšího omezování politických svobod. Bakijev také tvrdil, že je nezbytné revidovat koncepci individuálních lidských práv, protože ta nynější podle západního vzoru prý vede k sobectví a poklesu veřejné morálky.

Chudý Kyrgyzstán balancuje na pokraji politické krize od Bakijevova nástupu k moci v roce 2005, kdy masové nepokoje donutily jeho předchůdce Askara Akajeva k rezignaci. Nestabilita země, na jejímž území jsou ruské a americké vojenské základny, značně znepokojuje Západ, který se obává, aby se případné nepokoje nepřenesly do dalších středoasijských zemí.

Kyrgyzská policie zasahuje proti demonstrantům
Zdroj: ČT24