Papež přijal demisi irského biskupa

Vatikán – Papež Benedikt XVI. dnes přijal demisi irského biskupa Johna Mageeho, který je obviňován ze špatného přístupu k informacím upozorňujícím na případy zneužívání dětí duchovními. Oznámilo to dnes tiskové středisko Vatikánu. Třiasedmdesátiletý Magee kdysi býval osobním tajemníkem papežů Pavla VI., Jana Pavla I. a Jana Pavla II.

Magee byl spojen se skandálem kolem sexuálního zneužívání dětí v Irsku zprávou, kterou vypracovala v roce 2008 irská katolická církev. Zpráva se zabývá případy dvou kněží v Cloyne obviněných ze sexuálního zneužívání dětí v době, kdy tu byl Magee biskupem. Je mu vyčítáno, že na informace o zneužívání nereagoval patřičným způsobem. Podle zprávy jsou opatření na ochranu mladých nedostačující a z některých hledisek nebezpečná. Biskup Magee se obětem zneužívání ve své diecézi Cloyne omluvil a požádal je o odpuštění.

Zpráva zveřejněná v Irsku loni v listopadu po třech letech vyšetřování ukázala, jak hierarchie irské katolické církve kryla zneužívání stovek dětí, jehož se dopouštěli katoličtí kněží v oblasti Dublinu po několik desítek let.

Papež se za zneužívání omluvil už loni 11. prosince a chování irských pedofilních kněží, které kryla jejich hierarchie, odsoudil jako odporné zločiny. V sobotu Benedikt XVI. vydal pastýřský list, v němž irské biskupy za jejich postoje znovu ostře kritizoval. Vyjádřil v něm zděšení nad způsobem, jakým biskupové a řeholní představení těmto skutečnostem čelili.

Vydáno pod