Villepin proti Sarkozyho politice, zakládá nové hnutí

Paříž - Bývalý francouzský premiér Dominique de Villepin zakládá nové politické hnutí. O pravicové voliče bude soupeřit s vládnoucí stranou prezidenta Nicolase Sarkozyho, jehož „Svaz pro lidové hnutí“ utrpěl drtivou porážku v regionálních volbách. Sarkozy ale Villepinovu snahu okomentoval s tím, že ho to vůbec neznepokojuje.

Villepin vyráží do boje proti Sarkozymu, chce Francouzům nabídnout novou alternativu. Villepin dnes oznámil, že založí „svobodné a nezávislé hnutí“, otevřené všem bez ohledu na stranickou příslušnost. Jeho cílem bude vytvoření solidární politiky.

Villepin byl za prezidenta Jacquesa Chiraka šéfem jeho kabinetu a pak ministrem zahraničí a vnitra a premiérem. Už v roce 2007 se spekulovalo, že by mohl kandidovat na prezidenta. Nakonec se ale neprosadil. Villepinova pověst utrpěla pak během aféry Clearstream.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)

Sarkozy si líže rány, sebevědomí ale neztratil

Sarkozy se nyní vzpamatovává z drtivé porážky jeho vládní strany v regionálních volbách, ve kterých voliči dali jasně najevo, že už mají jeho politiky dost. Francouzi se stejně jako celý svět potýkají s krizí, v zemi je vysoká nezaměstnanost.

I za této situace ale nechybí Sarkozymu sebevědomí. Dnes se nechal slyšet, že založení nové strany ho neznepokojuje. Prezident po volbách provedl vládní změny, které mohou vzít Villepinovi vítr z plachet. Mimo jiné vzal do vlády dva představitele té části pravice, která k němu byla kritická - Françoise Baroina a Georgese Trona.

Villepina v parlamentě podporuje jen hrstka poslanců. Jeho případnou prezidentskou kandidaturu v nejnovějším průzkumu podpořilo 44 procent dotázaných a 53 procent bylo proti.