Bouře Irene se zatím nevzdává

Washington - Spojené státy stále bojují s následky bouře Irene, která se v minulých dnech prohnala přes pobřeží Atlantiku. V některých státech severně od New Yorku jsou města dostupná jen ze vzduchu. Armáda je pomocí vrtulníků zásobuje jídlem a pitnou vodou. Irene se zapíše mezi deset nejdražších hurikánů v amerických dějinách - škody se odhadují až na 10 miliard dolarů. Živel zasáhl nečekaně rozsáhlé území na východním pobřeží, zabil 44 lidí a zničil úrodu tabáku a bavlny. Američané většinou nemají pojištění proti povodním - zaplaceno dostanou za méně než 40 procent škod.

Nejméně 260 silnic ve Vermontu voda buď úplně smetla nebo alespoň rozdělila na dvě. Rekordních33 centimetrůsrážek tu nadělalo své. Řadu měst bouře odřízla od světa. „Nemůžeme se nikam dostat. Všechny mosty jsou pryč,“ konstatovala obyvatelka města Jamaica Catherine Hatinguaisová. 

Více než šest milionů lidí je stále bez elektřiny a opravy rozvodných sítí mohou trvat i týden. Pro mnohé to znamená víc než jen nepříjemnost. V sázce může být i zdraví. „Jsem diabetička a inzulín musím mít v ledničce,“ říká jedna z obyvatelek.

Úklid toho, co Irene napáchala, postupuje jen velmi pomalu. V Catskill ve státě New York voda ještě ani neopadla. Ulice jsou plné zničených aut a pobořených domů. Voda tu brala vše, co jí stálo v cestě. „Když jsem se podíval z okna, uviděl jsem dům, který nebyl tam, kde měl být. Opíral se o stožár a před ním byla stodola. Voda je pak strhla dál,“ vzpomínal obyvatel města Fleischmanns v New Yorku Jacob Herz. 

Irene nadále pustoší Ameriku (zdroj: ČT24)

Cestou po Spojených státech po sobě Irene všude nechávala stejný podpis - popadané stromy, zbořené domy a mosty. Ve třinácti státech zabila 44 lidí a způsobila škody až za deset miliard dolarů.

Následky po Irene
Zdroj: ČT24