Jihokorejská loď se potopila u hranic s KLDR

Soul – Jihokorejská vláda je v nejvyšší pohotovosti. Na demarkační linii se severním sousedem se potopila jihokorejská válečná loď. Soul vyšetřuje, jestli plavidlo nezasáhli torpédem Severokorejci. Z víc než 100 námořníků nejmíň 59 přežilo. Záchranné práce pokračují. Pohřešuje se ještě 46 námořníků.

Loď se se otřásla, když výbuch poničil její záď, začalo se plavidlo potápět. Příčina exploze není známá.  

Jihokorejské námořnictvo:

„Zdá se, že loď se začala potápět po výbuchu na zádi. Zatím nedokážeme určit přesnou příčinu nehody.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Loď se potopila poblíž sporných námořních hranic ve Žlutém moři, kde byly za posledních deset let svedeny dva námořní souboje, které si vyžádaly oběti na životech. Spekuluje se, že loď zasáhlo severokorejské torpédo. Soul ale zatím tuto verzi oficiálně nepotvrdil. 

Jižní Korea nemá důkazy, že by se v oblasti, kde se potopila její vojenská loď, pohybovalo severokorejské námořnictvo. Uvedla to agentura Jonhap. Satelitní snímky v místě žádnou severokorejskou aktivitu nepotvrdily.

Po incidentu na místo okamžitě vyrazili záchranáři, těm se podařilo najít zatím 59 živých členů posádky. Existují ale obavy, že mnoho jich mohlo při výbuchu zahynout. O obětech ovšem dosud nejsou žádné zprávy. 

Soul oznámil, že posiluje námořní přítomnost v oblasti. Jihokorejská média informovala o palbě, kterou zahájila jiná jihokorejská vojenská loď na neznámé plavidlo na severní straně hranic. Severní Korea pak v posledních týdnech uvedla, že také posílí obranu námořních hranic, především kvůli americko-korejským cvičením z minulého měsíce.

Od roku 1953, kdy příměří přerušilo korejskou válku, panuje mezi oběma státy neustálé vojenské napětí. Každá podobná srážka proto hrozí přerůst v otevřenou válku. Zvlášť teď, kdy Pchjongjang blokuje jednání o jaderném programu.