Po čtvrt roce média upozornila na masakr v Kongu

Kinshasa – V prosinci loňského roku došlo v Demokratické republice Kongo k vraždám více než 300 lidí. Ugandští povstalci z nechvalně známé Armády Božího odporu (LRA) tehdy vyplenili několik vesnic v odlehlé severovýchodní části země. Důkazy přinesly britské sdělovací prostředky. Podle organizace Human Rights Watch jde o jeden z nejhorších masakrů těchto ugandských bojovníků, kteří se potulují napříč několika africkými zeměmi. Násilí se nedaří zastavit ani vojákům OSN.

Podle apoštolského vikáře diecéze Isiro-Niangara Dieudonného Abakuby pronikla třicítka členů fundamentalistické křesťanské skupiny povstalců mezi 14. a 18. prosincem do desítky obcí v distriktu Horní Uele ve Východní provincii na severovýchodě země. Ze začátku se vydávali za konžské vojáky a požadovali jídlo nebo oblečení. Donést zásoby k místu, kde povstalci překročili řeku, ale místní obyvatelé odmítli. Ozbrojenci je proto pochytali. Některé zabili, z jiných udělali nosiče násilím.  

Dieudonné Masua:

„Vůbec jsem netušil, co se mnou bude. Stoupli si na mě a svázali mi ruce za zády. Ležel jsem s hlavou na zemi a začali mě mlátit mačetami.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Povstalci odvedli každého, kdo mohl být jen trochu užitečný. Pět dní vláčeli zajatce jako otroky hustým pralesem a brali útokem vesnice po cestě. Když někdo vysílením nemohl, přivázali ho ke stromu a rozsekali mačetami nebo ubili. „Tohle je jedno z míst, kde se vraždilo. Přivedl mě sem pracovník Červeného kříže Jacob. Tady našel 7 mrtvých těl a v okolí objevil dalších 9 lebek. Některé z nich byly roztříštěné na kaši těmito holemi,“ popsal reportér BBC Martin Plaut.

Povstalci během 96 kilometrového pochodu smrti zabili nejméně 321 lidí a dalších 250 unesli. Masakru nezabránily ani jednotky OSN, které mají základny ve větších městech. Zástupci organizace se odvolávají na nesnadné monitorování situace v odlehlých a těžko přístupných oblastech země.

Povstalci z Boží armády odporu, vedené Josephem Konym, působí od roku 1988 na severu Ugandy a patří k nejbrutálnějším na světě. Od roku 2005 se její bojovníci usídlili na samém severovýchodě Konga, ale také ve Středoafrické republice a na jihu Súdánu. Naposledy o sobě dali výrazně vědět o Vánocích 2008. Tehdy její bojovníci zavraždili na 400 lidí.

Joseph Kony
Zdroj: ČT24