Sebevražedné atentátnice se odpálily v moskevském metru

Moskva – Nejméně 37 lidí zemřelo při dvou explozích ve dvou  stanicích moskevského metra. Došlo k nim během ranní špičky. Starosta Moskvy Lužkov informoval, že výbuchy v metru mají na svědomí dvě sebevražedné atentátnice. První nálož explodovala ve stanici Lubjanka, druhá asi o půl hodiny později ve stanici Park Kultury. Obě jsou přestupní a velmi frekventované. Prokuratura incidenty vyšetřuje jako teroristické útoky.

Nálož ve stanici Lubjanka vybuchla ve druhém vagonu soupravy. Na místě zahynulo 23 lidí. „Čtu noviny, jedu po eskalátoru a v tom vidím, že lidé, kteří jeli do stanice, se už vracejí. Šaty v cárech, u jednoho chlapa se na záda přilepil kousek krvavého masa. Hrůza, hrůza, hrůza,“ říká svědek útoku ve stanici Lubjanka, blízko místa, kde sídlí ředitelství Federální bezpečnostní služby - následovníka někdejší sovětské KGB.

O půl hodiny později zazněla exploze i ve stanici metra Park Kultury, zde zemřelo až 14 lidí. Počty obětí ale nejsou ještě konečné, hovoří se o tom, že by jich mohlo být až šedesát. Další desítky lidí jsou zraněny.

„Byl jsem uprostřed vlaku, když se někde v prvním nebo druhém vagonu ozval hlasitý výbuch. Cítil jsem, jak mým tělem prochází vibrace,“ uvedl jeden ze svědků výbuchu, který byl ve vlaku ve stanici Park Kultury. „Lidé křičeli, bylo to jako v pekle, všude plno kouře, do dvou minut bylo vše zahaleno dýmem,“ dodal.

Příčina výbuchu není zatím jasná, policie ale incident vyšetřuje jako teroristický útok. Moskevský starosta informoval, že útoky spáchaly dvě sebevražedné atentátnice. V obou stanicích explodovala zhruba tříkilogramová nálož.

Mluvčí ruské generální prokuratury Vladimir Markin řekl, že útok ve stanici Park Kultury spáchala žena, která měla na těle připevněný hexogen. Odpálila se až v době, kdy se otevřely dveře metra a cestující nastupovali a vystupovali. Stejně tak tomu bylo i v Lubjance. Obě atentátnice do metra doprovázely další dvě ženy, po nich teď policie pátrá. Způsob útoku nasvědčuje tomu, že by mohlo jít o čečenské bojovnice, takzvané černé vdovy. K odpovědnosti za útoky se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil, CNN ovšem informuje, že se k útoku hlásí neupřesněná čečenská skupina.

Na obě místa útoku se sjeli hasiči a záchranáři. Objevily se informace o třetím útoku, ty ale ruské úřady dementovaly. Doprava je zastavena, v centru Moskvy zavládl chaos. Taxikáři toho ale využili a své ceny až zdesetinásobili. Městská policie vyzvala obyvatele Moskvy, aby do středu města nevyjížděli. Ve středu metropole kvůli přetížení nefunguje mobilní síť.

O útoku byl informován jak ruský prezident Dmitrij Medveděv, tak ruský premiér Vladimir Putin.

České úřady zatím nemají žádné informace, že by mezi oběťmi byl český občan. „Zatím nemáme žádné indicie, že by mezi oběťmi či raněnými byli občané ČR,“ řekl Hynek Pejcha, chargé d'affaires velvyslanectví v Moskvě. Úřad prověřuje všechny seznamy postižených osob, zda se na nich nenacházejí nějací Češi.

Naposledy zažila Moskva výbuch v metru před 6 lety

První teroristický útok zažilo moskevské metro už v roce 1977. Zemřelo při něm 52 lidí. Další rána přišla až po víc než dvaceti letech. Při výbuchu v metru na podzim roku 2004 zemřely čtyři desítky lidí, stovka se zranila. Až do dneška to byl útok poslední.

Moskevským metrem cestuje každý den na osm milionů lidí. A právě proto v něm začalo vedení moskevské hromadné dopravy zavádět rozsáhlá bezpečnostní opatření. Vchody a stanice hlídá kamerový systém, na hlavní trase monitorují kamery i dění ve vagonech. V tunelech jsou detektory schopné rozpoznat výbušninu a na každé stanici byly zřízeny informační terminály. Útočníci se ale neorientují jen na snadno zranitelný podzemní labyrint metra. Zatím naposled zaútočili teroristé v Rusku loni na podzim, když vykolejil rychlík jedoucí z Moskvy do Petrohradu. Zemřelo tehdy 26 lidí.

Vydáno pod