Čína ročně popraví víc lidí než zbytek světa dohromady

Londýn - Podle informací organizace Amnesty International (AI) v Číně každým rokem tajně popraví několik tisíc lidí. Aktivisté, kteří se angažují v ochraně lidských práv, teď požadují, aby čínské úřady skutečné počty popravených lidí zveřejnily. Loni bylo ve světě popraveno nejméně 714 lidí, a to v 18 zemích.

Podle organizace zůstávají podobně jako v minulých letech Asie, Blízký východ a severní Afrika mezi regiony s nejvyšším počtem poprav. Čína popraví za celý rok více lidí než zbytek světa dohromady. V roce 2008 AI uvedla, že Čína popravila 1 718 lidí, tedy 68 procent všech popravených lidí na světě.

Čína sice udává, kolik lidí ročně popraví, tato čísla ovšem nezahrnují údaje z tajných poprav, a tak jsou počty popravených ve skutečnosti mnohem větší.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

V Číně se popravuje za vraždu, únosy, obchodování s lidmi, za pašování drog nebo za korupci. Některé organizace ovšem obviňují Čínu, že popravuje i lidi, jejichž přiznání bylo vynuceno mučením. Řada lidí je tak prý popravena neprávem.

Spolu s publikováním letošní zprávy AI vyzvala Čínu, aby zveřejnila počet popravených. „Čínské úřady uvádějí, že bylo vykonáno méně poprav. Pokud je to pravda, proč neřeknou, o kolik šlo lidí?“ řekl Cordone.

Mezi dalšími státy, kde i letos zůstávají počty popravených vysoké, je Írán (nejméně 388), Irák (nejméně 120), Saúdská Arábie (nejméně 69) a USA (nejméně 52).