Bílí farmáři ze Zimbabwe odškodněni za zabavení pozemků

Johannesburg - Zimbabwští bílí farmáři, kterým stát zabavil pozemky, dostali symbolické odškodnění. Soud rozhodl, že zabrání půdy bylo protiprávní a přisoudil farmářům dům v Kapském městě, který původně patřil zimbabwské vládě. Farmáři teď hodlají požadovat i další majetek zimbabwské vlády na území JAR, který nechrání diplomatická imunita.

Za posledních 10 let byla v JAR znárodněna v podstatě veškerá půda, která patří bělochům. Teď jako náplast za neoprávněně zabavenou půdu dostanou farmáři vládní dům v Kapském městě. 

Podle zemědělců je to ale jen symbolická kompenzace. Z případného prodeje domu by totiž sotva zaplatili výdaje na soud. Souhlasí nicméně s rozhodnutím soudu, který minulý týden rozhodl, že zabrání půdy bylo nezákonné. Díky tomu budou moci farmáři požadovat jako kompenzaci další majetek zimbabwské vlády na území JAR, který není chráněn diplomatickou imunitou. 

Vyvlastňování bylo součástí politiky zaměřené na opětné získání úrodné půdy zabrané bělochy v dobách kolonizace. Takzvanou pozemkovou reformou ale nejvíce utrpělo zimbabwské hospodářství. Noví majitelé farem, většinou z řad veteránů z války za nezávislost, často o zemědělství neměli vůbec ponětí a dříve prosperující zemědělský sektor tak značně zchátral.