V Mexiku hynou miliony motýlů, vědci bijí na poplach

Washington - Američtí vědci upozorňují, že jeden z největších zázraků přírody je v ohrožení. Milionová hejna motýlů, která každý podzim odletí ze severu Spojených států až do Mexika a na jaře zase zpět, totiž hynou. Kvůli kácení stromů nemají kde zimovat. „V Mexiku teď podle odhadů zimuje 250 milionů monarchů. To je hodně, ale před 15 lety jich byla skoro miliarda,“ vysvětluje ekologický aktivista Bill Toone.

Stačí nepatrné vyrušení a nebe v pralesích středního Mexika zoranžoví. Do vzduchu se zvednou miliony monarchů stěhovavých. Někteří z nich se rovnou vydají na svou neuvěřitelnou cestu ze zimoviště zpátky na sever Spojených států – do Maine, Severní Dakoty, nebo dokonce až do Kanady.

Motýli se potýkají se stejným problémem, jako mnoho jiných zvířat, protože se jim rychle zmenšuje životní prostor. I když jde o státem chráněné území, ročně padne v Mexiku 100 tisíc stromů. Bez jejich ochrany ale monarchové mrznou. Letos jich zemřela celá polovina.

Vědci varují před vyhynutím monarchů (zdroj: ČT24)

„Migrace monarchů je jedinečná. Pro lidstvo má stejný význam jako Mona Lisa nebo Mozartova hudba,“ tvrdí biolog Lincoln Brower. Vědci proto doufají, že se příští podzim bude mít další generace monarchů do Mexika kam vrátit.