Rusko prodalo protirakety Číně, připravuje vlastní obranný štít

Moskva – Rusko dodalo Číně 15 baterií protiraketového a protiletadlového systému S-300. Ten je schopný zachytit a sestřelit cíle na vzdálenost až 120 kilometrů, sledovat šest cílů současně a vystřelit proti nim 12 střel. Systém chtěl koupit i Írán, Moskva ale dodávku po protestech Spojených států a Izraele zmrazila. Rusko mezitím vybavilo svou armádu dvěma bateriemi modernějších protiraketových systémů S-400. Ty dokážou zasáhnout cíle vzdálené až 400 kilometrů. Do konce roku 2015 chce Moskva vybudovat vlastní ambiciózní „systém vojensko-kosmické obrany“.

Novější verze systému S-300, označovaná S-400, v těchto dnech rozšiřuje výzbroj ruské armády. Dvě baterie S-400 armáda už obdržela, třetí bude předána v nejbližší době. Systém S-400, který údajně výrazně překonává obdobný americký systém Patriot, může zasahovat cíle vzdálené až 400 kilometrů, a to ve výši od deseti metrů do 30 kilometrů.

Rusko v současné době vyvíjí šest nových protiletadlových a protiraketových systémů, které budou zasahovat cíle „od supernízkých výšek až po protiraketovou a vyšší úroveň“. V příštím roce proběhnou praktické polní zkoušky protiraket středního doletu typu Viťaz a všechny projektové práce mají vyústit do vlastního ruského systému „vojensko-kosmické obrany“. Ten má být dokončen do roku 2015.

Protiraketový systém S-300
Zdroj: ČT24