Pan Ki-mun vyjádřil znepokojení nad dodržováním lidských práv v Kyrgyzstánu

Biškek (Kyrgyzstán) - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který je v Kyrgyzstánu na návštěvě v rámci cesty po pěti zemích regionu, dnes vyjádřil znepokojení nad dodržováním lidských práv v Kyrgyzstánu. Při projevu v parlamentu této středoasijské postsovětské republiky údajně zdůraznil, že ochrana lidských práv je základní podmínkou prosperity země. Ve stejném okamžiku, kdy Pan Ki-mun hovořil před poslanci, policie před budovou parlamentu blokovala skupinu demonstrantů, kteří šéfa světové organizace chtěli informovat o svých výhradách vůči režimu.

Pan Ki-mun svoji výhradu neupřesnil, nepochybně se však týkala série zákroků úřadů proti novinářům. Kyrgyzské soudy v posledních dnech zastavily činnost dvou celostátních médií, listu Forum a televizního kanálu Stan TV, která kriticky informovala o politice prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Nedávno byly kvůli údajné urážce hlavy státu zastaveny opoziční deníky Ačyk sajasat a Nazar. Režim blokuje některé zpravodajské weby a několikrát přerušil vysílání americké rozhlasové stanice Rádio Svoboda.

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN

„Upřímně řečeno, dámy a pánové, nedávné události, včetně těch z posledních dnů, nás znepokojují. Opakuji, že všechna lidská práva musí být chráněna, včetně svobody slova a svobody tisku.“

Pan Ki-mun na dnešní tiskové konferenci řekl, že při setkání s Bakijevem vybídl prezidenta, aby úřady respektovaly zákony chránící lidská práva, a to tím spíše, že Kyrgyzstán je členem Rady OSN pro lidská práva. Bakijev ani jeho úřad jednání s představitelem OSN nekomentovali.

Policie v Biškeku zakročila proti desítkám demonstrantů

Policie v Biškeku dnes zakročila proti desítkám demonstrantů, kteří se shromáždili u budovy parlamentu před příjezdem generálního tajemníka OSN. Pan Ki-mun je v Kyrgyzstánu na návštěvě v rámci cesty po pěti zemích regionu. V Biškeku má na programu i setkání se zástupci některých politických organizací a skupin zaměřených na ochranu lidských práv v této středoasijské zemi.

Organizátoři protestní akce podle agentury ITAR-TASS prohlásili, že nikdo z demonstrantů nebyl zatčen. Považují však za porušení svých občanských práv, že jim nebylo umožněno informovat reprezentanta světové organizace o svých požadavcích.

Bakijev převzal metody vládnutí nenáviděného režimu Akajeva

V Kyrgyzstánu sílí protesty proti prezidentovi Bakijevovi. Jeho odpůrci ho kritizují za pronásledování opozice i za posilování vlivu členů Bakijevovy rodiny na politiku země, ve které se šíří korupce. Opozice slibuje, že protesty rozšíří z metropole do provincií. Prezident se snaží odpovědět mobilizací svých stoupenců na protidemonstracích a centrálně organizovaných akcích na podporu vlády.

Bakijev byl hvězdou revoluce, která před pěti lety svrhla nenáviděný režim Askara Akajeva. Nový prezident ale postupně převzal metody svého předchůdce a začal budovat nekompromisní systém osobní moci.

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev u volební urny
Zdroj: ČT24/EPA