Tři silné exploze u ambasád v Bagdádu, nejméně 30 mrtvých

Bagdád - Tři mohutné exploze v centru Bagdádu zabily podle údajů iráckého ministerstva vnitra 30 lidí a dalších 168 zranily. Terčem se staly ambasády Egypta a Íránu, třetí exploze zazněla na křižovatce nedaleko velvyslanectví Německa a Sýrie. Útoky se odehrály v době napětí po parlamentních volbách v zemi, kdy probíhají vleklá jednání o nové vládě.

Jeden sebevražedný atentátník odpálil trhavinu ve svém autě u brány ambasády Íránu v centru Bagdádu, a to na okraji přísně střežené zelené zóny. Další dva útočníci s náložemi v autech se odpálili u egyptské ambasády a poblíž syrského a německého velvyslanectví ve čtvrti Mansúr v západní části irácké metropole.

Zdroje z ministerstva vnitra, citované agenturami, se shodují na nejméně 30 obětech atentátů. Oproti ministerské informaci o 168 zraněných ale mluvčí vojenského velitelství v Bagdádu informoval agenturu AFP až o 224 zraněných.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Budova egyptské ambasády v Mansúru byla těžce poškozena. „Viděl jsem (sebevražedné) auto pomalu přijíždět. Tři bezpečnostní strážci začali střílet, aby ho zastavili. Vůz ale pokračoval v jízdě a pak explodoval,“ vylíčil agentuře AFP svůj zážitek ještě šokovaný očitý svědek Saíd Muhammad. Podle jiného svědka Hajdara Karíma nastala exploze právě v okamžiku, kdy z velvyslanectví vyjížděl konvoj vozidel. „Mnoho strážců ambasády bylo zabito a zraněno. Viděl jsem části těl.“

Lidé se bojí nové vlny sektářského násilí

Jedna z explozí lehce poškodila i španělskou ambasádu v Mansúru, nevyžádala si ale naštěstí žádné oběti, oznámilo madridské ministerstvo zahraničí. Silně poškozeno bylo podle něj nedaleké německé velvyslanectví. Před vjezdem do íránské ambasády v centru města zůstal po explozi nejméně pět metrů široký kráter. Výbuch poškodil přinejmenším 30 aut a způsobil velké škody na budově sousední banky. Na ulici se odehrávaly chaotické scény. Íránský chargé dúaffaires v Bagdádu řekl íránské agentuře Fars, že při útoku nebyl zasažen žádný ze zaměstnanců ambasády.

Naštěstí jen s lehkým zraněním vyvázl z atentátu u íránské ambasády armádní důstojník Zijád. „Je to už podruhé, poprvé jsem přežil prosincový útok před palácem spravedlnosti,“ prohlásil, když si prohlížel svůj poškozený vůz. „Tohle není dobré. Jestliže se politické strany rychle nedohodnou (na složení vlády), země se znovu potopí do sektářského násilí,“ varoval.

Následky bombového útoku v Bagdádu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP