Zatopení čínského dolu přežilo 115 horníků

Peking – Čínští záchranáři vyprostili ze zatopeného dolu v provincii Šan-si 115 z více než 150 horníků. Voda důl zaplavila minulou neděli, téměř tisíc záchranářů od té doby nepřetržitě odčerpávalo vodu. Oznámila to agentura Nová Čína. Zdravotní stav přeživších je údajně uspokojivý.

„Je to zázrak. Stálo to velké úsilí, nespali jsme několik dní,“ řekl před televizními kamerami jeden ze záchranářů skrývající slzy dojetí. Čínská televize přinesla záběry horníků zabalených do dek, které sanitky rozvážejí do nemocnic.

Horníci jsou dehydrovaní, podchlazení a vyhladovělí. Lékaři jim musí zakrýt oči, po více než dvou stech hodinách v temnotách totiž nesnesou světlo. Vypráví těžko uvěřitelné příběhy - pili špinavou vodu, jedli piliny a hlínu. Aby ve spánku nesklouzli do zpola zatopené šachty, přivazovali se opasky k trámům. Většina z nich je stále v šoku.

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Bylo nasazeno tisíc záchranářů

Nezvěstní o sobě dali v pátek vědět klepáním. Voda zaplavila důl Wang-ťia-ling minulou neděli v poledne. Asi stovce horníků se podařilo uniknout na povrch včas. Téměř tisícovka záchranářů od té doby nepřetržitě odčerpávala vodu.

Čínské doly jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Jen loni v čínských uhelných dolech podle agentury AFP zahynulo 2 631 lidí. Bylo to však o 18 procent méně než v roce 2008.