Nejméně pětadvacet mrtvých po výbuchu v dole v USA

Charleston (USA) - Nejméně 25 lidí zahynulo po výbuchu v uhelném dole v americkém státě Západní Virginie. Záchranáři pátrají v podzemí po čtyřech dalších pohřešovaných hornících, kvůli vysoké koncentraci jedovatých plynů ale museli práce nad ránem přerušit; nebudou moci pokračovat před středečním večerem místního času. Dnešní důlní tragédie je nejhorší za posledních 25 let. Příčiny exploze zatím nejsou známy.

Výbuch otřásl podzemím kolem třetí hodiny odpoledne místního času. V té chvíli tam pracovaly asi tři desítky horníků. Záchranáři přijeli na místo okamžitě. V dole objevili těla 25 horníků, z nichž některé zabila exploze, jiní se udusili metanem a oxidem uhelnatým.

Záchranáři se snažili dostat k bezpečnostním komorám, kam by se mohli někteří horníci ukrýt. „Podnikli jsme záchrannou operaci. V komorách je dostatek kyslíku asi na 96 hodin, takže zatím máme ještě čas. Unikající plyn nás nemůže zastavit, záchranáři mají masky a dýchací přístroje. Postupují tak rychle, jak jen to je možné a bezpečné,“ informoval o postupu bezpečnostní technik Kevin Strickland.

Nakonec se podařilo otevřít pouze první komoru, která byla prázdná. Nad ránem navíc museli záchranáři práce přerušit, protože v dole byla vysoká koncentrace nebezpečných plynů. „Byla tak vysoká, že riskovali vlastní životy,“ vysvětlil stažení týmů Kevin Stricklin z amerického báňského úřadu. Záchranáři nyní chtějí vyvrtat do dolu šachty, jimiž by důlní plyny odvětrali. Stricklin nicméně podotkl, že šance na záchranu pohřešovaných čtyř horníků je velmi malá.

Uhelný důl leží asi 50 kilometrů od Charlestonu ve státě Západní Virginie. Provozuje ho společnost MASSEY Energy. Ta už v minulosti dostala pokutu kvůli špatné vzduchotechnice. Právě ta zajišťuje odvod vysoce vznětlivého metanu z šachty.