Rusko si kvůli protiraketové obraně vyhrazuje právo odstoupit od odzbrojovací smlouvy

Moskva - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jen dva dny před podpisem nové odzbrojovací smlouvy s USA prohlásil, že Rusko si vyhrazuje právo odstoupit od dohody, pokud by americká protiraketová obrana ohrožovala ruské strategické jaderné síly. Americký prezident Barack Obama by měl s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem podepsat novou odzbrojovací smlouvu ve čtvrtek v Praze, na žádost Moskvy by mělo být připojeno k dohodě jednostranné prohlášení o případném odstoupení.

„Rusko bude mít právo odstoupit od smlouvy, pokud by kvantitativní a kvalitativní zvyšování potenciálu strategické protiraketové obrany USA začalo projevovat podstatný vliv na efektivnost ruských strategických jaderných sil. Chápe se tím, že my sami budeme určovat míru takového vlivu amerického štítu,“ prohlásil Lavrov. 

Právě americká protiraketová obrana je Rusku už dlouho trnem v oku, a to i přesto, že jak Washington, tak Moskva si po nástupu Baracka Obamy libují, že vzájemné vztahy jsou na nové úrovni a jsou založené na důvěře. Důkazem toho je i nová dohoda o omezení jaderného arzenálu. 

Aby ale mezi Moskvou a Washingtonem dál zůstala důvěra, trvá Rusko na tom, aby se všechny otázky o americké protiraketové obraně posuzovaly „otevřeně a čestně“ a nedocházelo k „překvapením“.

Prezident Barack Obama věří, že Spojené státy i Rusko půjdou podpisem smlouvy příkladem a už brzy je budou následovat i další jaderné velmoci. Jedná se o nejdůležitější odzbrojovací dohodu za posledních 20 let. Počet jaderných hlavic sníží zhruba o třetinu. Spojené státy i Rusko jich budou mít stejně, 1 550. Výrazně sníží i počet strategických nosičů, tedy ponorek, letadel a raket. Na každé straně jich bude 800. „Dohoda odráží vyvážené zájmy obou zemí,“ okomentoval to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. 

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí:

„Ruská strana si je naprosto jistá, že smlouva si zasluhuje vstoupit v platnost. Zajišťuje ruské zájmy bez poškození zájmů USA, poslouží k posílení globální bezpečnosti.“

Dokument, který upravuje i vzájemné kontroly mezi státy a přístup k informacím, nahradí smlouvu START z roku 1991, jejíž platnost vypršela v prosinci loňského roku.

Jedinou zemí na světě, která proti jinému státu použila jaderné zbraně, jsou USA. Spojené státy 6. a 9. srpna 1945 svrhly atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki.

Nová jaderná strategie USA omezí užití nukleárních zbraní

Americký prezident Barack Obama dnes představí novou jadernou strategii Spojených států. V rozhovoru pro list The New York Times řekl, že omezí podmínky pro použití nukleárních zbraní, a to i v případě sebeobrany. Výjimkou mají být země jako Írán a Severní Korea, které odmítají Smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Obamova vláda se zřejmě také vzdá vývoje nových nukleárních zbraní a zaváže se, že je nepoužije proti nejaderným státům. Nukleární útok by jim nehrozil, ani kdyby napadly USA biologickými či chemickými zbraněmi nebo ochromily USA rozsáhlým kybernetickým útokem. 

Pro tyto případy chce Obama vytvořit soubor odstupňovaných opatření s využitím konvenčních zbraní, která by útočníka od jeho záměru odradila. „Zachovám všechny nástroje, které jsou třeba pro zajištění toho, aby Američané byli v bezpečí,“ prohlásil v rozhovoru pro NYT. 

Je ovšem možné, že Obama si vyhradí právo, že bude moci jadernou strategii změnit tak, aby v případě užití biologických zbraní proti Spojeným státům mohl Washington přistoupit k jaderné odvetě.

  • Sergej Lavrov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/677/67648.jpg
  • Barack Obama autor: J. Scott Applewhite, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1521/152066.jpg
  • Jaderná strategie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1554/155311.jpg