Na horkou linku obětí církevního zneužívání volají v Německu tisíce lidí

Berlín - Horká linka pro německé oběti zneužívání katolickými kněžími hlásí nad očekávání velký zájem. Jen minulý týden od úterý do čtvrtka zaznamenala přes 13 tisíc pokusů o hovor z 2 670 telefonních stanic. Uvedl to mluvčí trevírské diecéze, která linku vede pro celé Německo. Linka řeší především případy z 60. a 70. let. Skandál kolem zneužívání dětí v církevních institucích otřásl katolickou církví v několika zemích, i samotným Vatikánem.

„S tak velkým ohlasem jsme nepočítali,“ řekl mluvčí trevírského biskupství Stephan Kronenburg. Poradci linky podle něj dokázali zatím zodpovědět asi 18 procent dotazů. Počty volajících na důvěrnou horkou linku naznačují zodpovědným představitelům „rozsah problémů“, uvedl Kronenburg. Poradci vedli během prvních tří dnů 394 telefonátů a v 91 dalších případech radili po internetu. Hlásili se především oběti zneužívání nebo jejich rodinní příslušníci, mluví s nimi školení poradci a terapeuti.

„Nabídka horké linky je tak v podstatě přijímána těmi, pro něž byla míněna,“ zdůraznil mluvčí. Zájemci, kteří se nedovolají hned, mohou zanechat číslo pro zpětné volání, dodal.

Jaroslav Šonka o horké církevní lince (zdroj: ČT24)

Ukazuje se také, že lidé na horké lince hledají pomoc nejen v případech zneužívání, ale také šikany nebo týrání. „Hranice mezi nimi plynule přecházejí z jednoho do druhého,“ připustil Kronenburg. Když je žák bit rákoskou na holý zadek, vzniká otázka, kde začíná sexuální zneužívání.