Bezplatná sterilizace pro chudé vzbuzuje kritiku

Bratislava – Slovenské ministerstvo sociálních věcí navrhlo rozdávat nejchudším skupinám obyvatelstva antikoncepci nebo jim umožnit bezplatnou sterilizaci. Návrh ale vzbudil vlnu odporu u křesťanských politiků a také u nevládních organizací, které hájí právo na život. Ty navíc tvrdí, že jde o rasistické opatření, které má být zaměřeno převážně na romskou menšinu. Slovensko přitom již před časem čelilo kritice za údajné nezákonné sterilizace romských žen. Některé z nich kvůli tomu zemi žalují u Evropského soudu.

Bezplatnou antikoncepci nebo sterilizaci pro sociálně slabé vrstvy ministerstvo navrhuje v rámci připravovaného zákona na podporu této skupiny obyvatel. Právní předpis se má zaměřit na podporu zhruba 700 komunit, v nichž žije na 200 tisíc lidí ve špatných sociálních podmínkách.

„Navrhujeme to jako odborné řešení, které by opravdu zmírnilo jednak utrpení žen v sociálně vyloučených společenstvích, jednak dětí, které se do těchto podmínek rodí,“ vysvětluje Lucia Nicholsonová, státní tajemnice ministerstva práce a sociálních věcí.

Křesťanští politici a ochránci práva na život to ale vidí jinak. Navíc podle nich návrh ministerstva zavání rasismem, protože se má týkat především romských žen. „V případě antikoncepce může docházet v raném stádiu k umělým potratům, v případě sterilizace se jedná o mrzačení lidského těla,“ tvrdí například Michal Michalčík z nevládní organizace Fórum života.

Reportáž Ladislava Kerekeše a Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

V minulosti se v zemi vyskytly případy romských žen, které tvrdily, že byly sterilizovány bez svého souhlasu. Tři Romky se obrátily na Evropský soud pro lidská práva, který by mohl verdikt vynést na podzim. Právnička Vanda Durbáková, která některé z nich ve Štrasburku zastupuje, paradoxně proti vládnímu záměru výhrady nemá. „V zásadě nevidím problém v tom, aby stát přispíval na bezplatné sterilizace, avšak důležité je, aby byly vykonané na základě informovaného souhlasu každé ženy,“ říká.

Proti bezplatné antikoncepci a sterilizaci vznikla i petice, kterou dosud podepsalo přes tisíc lidí. Parlament by měl o změně zákona hlasovat po prázdninách. Ministerstvo je prý připraveno kontroverzní návrhy z chystaného právního předpisu vypustit.