Vraťte, co nám patří, zaznívá z Egypta na adresu muzeí

Káhira – V kampani za navrácení odvezených historických památek spojil síly Egypt s dalšími 25 státy. Ty chtějí získat zpět artefakty, z nichž se některé nacházejí ve vlastnictví předních světových muzeí. Na mezinárodní konferenci v Káhiře to oznámil šéf egyptských památkářů Zahí Havás. Egypt se v nové snaze spojil i se zeměmi, jako jsou například USA, které se zavázaly dotyčné historické předměty vrátit.

„Muzea jsou hlavním odběratelem kradených artefaktů. Pokud by s tím skončila, ubylo by i krádeží, protože by lupiči neměli odbytiště. 95 procent muzeí na to přistoupilo, ale těch pět procent odmítá. Nakupují kradené památky tajně a ukrývají je v depozitářích,“ vysvětluje smysl iniciativy generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta Zahí Havás.

Francie, Británie a Německo, které nejčastěji figurují na seznamu zemí, po nichž se navrácení kulturních památek požaduje, se konference nezúčastnily. Vstřícnost naopak projevila Itálie, která se jednání v Káhiře zúčastnila i navzdory sporům o sochu faraona Ramesse II., drženou muzeem v Turíně.

Po Británii Havás požaduje navrácení Rosettské desky, díky níž se evropským vědcům podařilo rozluštit staroegyptské hieroglyfy. Vrátit chce také bustu královny Nefertiti z berlínského Nového muzea, sochu stavitele pyramid Hemiuna z muzea v Hildesheimu nebo zvěrokruh z chrámu v Dendeře, vystavený v galerii Louvre v Paříži. Neúnavným tlakem se mu již některé menší památky podařilo získat zpět.

K Egyptu se připojilo i Řecko, které chce od Britského muzea v Londýně získat zpět sochy a vlysy z aténského panteonu. Peru požaduje památky pocházející z doby říše Inků vystavené v USA a ve Švédsku, Sýrie chce zpět artefakty, jež jsou součástí muzejních sbírek v Paříži nebo v Kodani. Své kulturní dědictví chce vrátit také Nigérie, Guatemala nebo Libye.

Přímo na konferenci viděli účastníci poslední úspěch boje proti zlodějům památek. Takzvaný „Sarkofág z Miami“ se díky americkým celníkům vrátil do Egypta v březnu. „Začali jsme s těmito zeměmi blíže spolupracovat a díky tomu zadržujeme víc památek. Pašeráci si ale vždycky najdou další cestu, jak se nám vyhnout,“ uvádí zvláštní agentamerického Úřadu pro vnitřní bezpečnost James McAndrew.

Účastníci konference chtějí zatlačit na UNESCO, aby zpřísnilo pravidla pro vývoz kradených památek. Současná konvence zamezuje obchodování s artefakty ukradenými až po roce 1970. Státy pod vedením Egypta teď požadují, aby zákaz sahal hlouběji do minulosti.