Thajsko – střety policie s demonstranty pokračují: 8 mrtvých až 300 zraněných

Bangkok - Zřejmě až tři stovky, podle některých agentur až 500 zraněných a možná až osm mrtvých včetně japonského novináře si dnes vyžádaly střety thajských pořádkových sil s demonstranty, kteří v centru Bangkoku demonstrují již více než měsíc za odstoupení premiéra Apchisita Vedžadžívy a vypsání předčasných voleb. Policie a armáda dnes dostaly pokyn, aby získaly kontrolu nad dvěma čtvrtěmi, které už týden blokují demonstranti. Zakročily tedy proti nim za pomoci slzného plynu, vodních děl a střelby do vzduchu. Nepokoje se poprvé rozšířily i na venkov a přelily se do severothajských měst Čchíengmaj a Udontchání.

Při sérii srážek mezi pořádkovými silami a demonstranty v centru Bangkoku, k nimž došlo na místech blízko vládních a armádních budov a také regionálního sídla OSN, bylo podle nemocničních údajů zraněno nejméně 135 lidí, mezi nimi i spousta vojáků a policistů. Srážky byly mimo jiné u vojenské základny, kterou se demonstranti pokusili obsadit. 

„Vojáci vystřelili i několik ostrých střel do vzduchu k rozehnání davu, ale většinou používali gumové projektily,“ řekl mluvčí armády. Vláda, která vyhlásila v hlavním městě ve středu výjimečný stav, zmobilizovala desetitisíce vojáků a policistů. „Protesty jsou nelegální a my žádáme všechny lidi, kteří mají rádi mír, aby opustili tyto oblasti,“ řekl mluvčí. „Armáda nebude střílet do Thajců, ale musíme obnovit zákon a pořádek.“ 

Vládní síly dostaly pokyn, aby tři dny po vyhlášení výjimečného stavu dobyly zpět místa obsazená demonstranty oděnými do červených košil na znak příslušnosti ke stoupencům bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry. Ten byl svržen vojenským převratem v roce 2006 a žije nyní v exilu. Červené košile již týden blokují historickou a obchodní část města. 

V reakci na zákrok bezpečnostních sil v Bangkoku vyrazili do ulic demonstranti také v severothajských městech Čchíengmaj a Udontchání. V Čchíengmaj, které je rodištěm Šinavatry, stojí proti sobě několik set demonstrantů a čtyři stovky policistů, ale nezasahují. Situace je podle mluvčího vlády klidná. V Udontchání na šest set demonstrantů obsadilo sídlo místní vlády. 

Premiér Apchisit je pod tlakem vládních kruhů, aby čtvrti obsazené demonstranty co nejdříve „osvobodil“, ale zatím se snaží vyhnout razantnímu použití síly. Po měsíc trvajících protestech poprvé zasahovaly pořádkové síly proti demonstrantům v pátek, kdy se je snažily rozehnat vodními děly a slzným plynem u opoziční televize. Tu úřady s obviněním, že podněcuje násilí v zemi, zavřely. Demonstrantům se podařilo nakrátko její vysílání obnovit, ale potom byla znovu zablokována.

Střety thajských pořádkových sil s demonstranty, kteří v centru Bangkoku demonstrují již více než měsíc za odstoupení premiéra Apchisita Vedžadžívy.
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod