Mexické drogové gangy využívají v boji i děvčata

Mexico - Mexická vláda nabízí v přepočtu přes 40 milionů korun za dopadení pachatelů čtvrtečního útoku na kasino ve měste Monterrey, kde uhořelo 52 lidí. Stali se zřejmě obětí drogové války. Prezident Felipe Calderón jde tvrdě proti drogovým kartelům - za poslední čtyři roky stoupl počet odsouzených na čtyřnásobek. Za stejnou dobu si ale boje mezi znepřátelenými narkobarony vyžádaly už přes 42 000 mrtvých. Kartely také čím dál častěji využívají v boji i mladé ženy.

Severní Mexiko, kdysi úspěšné díky levným továrnám pro americký průmysl, chřadne. Násilí vypudilo investory, chudoba a počet obětí drogových kartelů rostou. Pašeráci bojují s policií, s armádou, ale hlavně mezi sebou. K tomu se jim teď hodí už i slabé pohlaví. Ještě před deseti lety to byly pouhé krásné společnice drogových bossů, dnes zastávají v kartelech nejrůznější funkce. Dokonce se některé dostanou i do čela kartelů – nejznámější je případ Sandry Ávilové Beltránové alias Královny Pacifiku, zadržené před čtyřmi lety.

Sandra udržovala spojení kartelu Sinaloa s kolumbijskými gangy. K vedení jí taky pomohla dvě manželství s bývalými policejními veliteli, kteří přešli na stranu překupníků. Mnohé krasavice z narkobyznysu se staly populárními hvězdami. Jejich svůdné fotky jsou na Facebooku a točí se o nich filmy a telenovely.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)