Smuteční obřad za polské oběti v sobotu, pohřeb prezidenta v neděli

Varšava - Veřejný smuteční obřad za oběti letecké katastrofy, při níž u ruského Smolensku zahynul polský prezident Lech Kaczyński s chotí a desítky osobností veřejného života, se uskuteční v sobotu v poledne v centru Varšavy. Prezidentský pár pak bude pochován v neděli. Ve Varšavě dnes přistálo letadlo s ostatky manželky polského prezidenta Marie Kaczyńské, rakve prezidentského páru jsou vystaveny v prezidentském paláci. Předseda polského Sejmu Bronislaw Komorowski, který podle ústavy převzal povinnosti hlavy státu, oznámí ve středu termín předčasných prezidentských voleb.

„Vypadá to tak, že v sobotu ve 12:00 SELČ se uskuteční pietní obřad za všechny, kteří zahynuli,“ řekl dnes předseda polského Senátu Bogdan Borusewicz. Tryzna za široké účasti veřejnosti se bude konat na hlavním náměstí Józefa Pilsudského před hrobem neznámého vojína. Tato akce bude pro polské hlavní město velkou výzvou, přijedou na ni státníci z celého světa, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy, se zemřelou hlavou státu a dalšími vysokými představiteli země se budou chtít naposledy rozloučit i statisíce obyčejných lidí. V České republice bude o víkendu státní smutek.

Lech a Maria Kaczyńští budou pohřbeni v neděli ve 14:00 na krakovském hradě Wawel. V kryptě wawelské katedrály jsou pohřbeni polští králové a jejich rodiny. Je v ní pochována také Anna Jagellonská, manželka českého a uherského krále a římského císaře Ferdinanda I. Habsburského. Dále v ní je pochován například maršál Józef Pilsudski nebo předseda polské exilové vlády v době druhé světové války Wladyslaw Sikorski, který v roce 1943 zahynul při leteckém neštěstí u Gibraltaru.

Rozhodnutí pohřbít Kaczyńského na Wawelu vyvolalo i nesouhlasné reakce. Mnozí lidé si myslí, že pohřbít manžele Kaczyńské vedle polských králů není vhodné. V Krakově dokonce proti chystanému pohřbu dnes večer protestovaly stovky lidí.

Rakve s ostatky manželů Kaczyńských vystaveny v prezidentském paláci

Do Varšavy byla dnes z Ruska převezena rakev s ostatky polské první dámy Marie Kaczyńské. Na varšavském letišti Okencie se uskutečnil krátký pietní obřad na počest první dámy. K rakvi s jejími ostatky poklekli její blízcí, mezi nimi dcera Marta nebo švagr Jaroslaw, který je bratrem-dvojčetem zesnulého prezidenta. Automobil s policejním doprovodem rakev odvezl do prezidentského paláce.

Rakve manželů Kaczyńských byly vystaveny ve Sloupovém sále prezidentského paláce. Od odpoledne až do dne pohřbu se tam památce manželů Kaczyńských bude moci přijít poklonit veřejnost. Sloupový sál je místo, kde se obyčejně konají nejdůležitější slavnosti, jichž se polská hlava státu účastní. Večer stála před prezidentským palácem dvoukilometrová fronta lidí, kteří se přišli s prezidentským párem rozloučit.

Varšava truchlí už čtvrtý den, poslanci uctili památku kolegů

Sobotní letecké neštěstí si celkem vyžádalo 96 lidských životů, rodiny obětí dostanou odškodné 40 tisíc zlotých. V noci ze třetího na čtvrtý den po smolenské tragédii držely tisíce studentů čestnou stráž na náměstí před varšavským prezidentským palácem.

Polští zákonodárci si na dnešní mimořádné schůzi Sejmu a Senátu připomněli památku všech obětí, ale hlavně 18 kolegů ze svých řad. Poslanci za jednotlivé strany, kteří četli jména svých zahynulých spolustraníků, kladli květiny na řečnický pult v jednacím sále Sejmu. V přijatém prohlášení označili sobotní neštěstí za největší tragédii v poválečných dějinách Polska.

Identifikace stále probíhá

Celkem už bylo identifikováno 48 těl, další budou vyžadovat analýzu DNA. Pod vrakem letounu zůstává uvězněných 9 těl. Kvůli nestabilnímu terénu v místě tragédie musí armáda postavit cestu z betonových panelů, po kterých bude moct přijet těžká technika, která trosky nadzvedne.

Černé skříňky polského vládního speciálu vyšetřovatelům potvrzují informace ruských navigátorů. Pilot dostal varování, aby se o přistání ve Smolensku kvůli husté mlze a viditelnosti maximálně 400 metrů nepokoušel.

Stále se také nepodařilo vyloučit, že si posádka nerozuměla s řídicí věží při nastavení výškoměrů. Bez ohledu na výsledky pátrání chystá prozatímní polské vedení předpis, který by zabránil cestovat velké části politické a armádní reprezentace na palubě jediného letadla.

Na místě neštěstí nalezena další černá skříňka

Na místě katastrofy letounu dnes vyšetřovatelé našli další černou skříňku, doplňkový záznamník polské výroby, který bude rozšifrován v Polsku s účastí ruských expertů. Údaje z černých skříněk, které se zkoumají v Moskvě, potvrzují, že motory a další přístroje letounu fungovaly až do osudného pádu. Ani výbuch, ani požár se neobjevily mezi verzemi vyšetřování, které se od počátku soustřeďovalo na možnou chybu pilotů, špatné počasí či případnou poruchu letounu. Podle ruských médií si piloti prý nerozuměli s ruskými dispečery. Naopak podle polského rozhlasu tragédii mohla způsobit chyba navigátorů z letiště.