Rusové spustí v Búšehru íránskou jadernou elektrárnu

Buenos Aires - Přestože se v současnosti americká administrativa pokouší mezi velmocemi získat podporu pro uvalení sankcí na Írán kvůli jeho jadernému programu, některé státy s Íránci v tomto odvětví energetiky spolupracovat nepřestaly. Příkladem je Rusko, jež plánuje v srpnu na jižním pobřeží Íránu spustit reaktor jaderné elektrárny v Búšehru. Oznámil to šéf ruské agentury pro atomovou energii Rosatom Sergej Kirijenko. Přitom původně bylo spuštění jaderné elektrárny naplánováno již na 21. března. Rusové prohlašují, že jejich projekt žádným způsobem Íránu k zisku jaderné zbraně nepomůže.

„Búšehr žádným způsobem neohrožuje úpravy o nešíření jaderných zbraní,“ uvedl Kirijenko ve středu při návštěvě Argentiny a dodal, že možné nové sankce vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu „s Búšehrem nesouvisí“. Obě strany jsou tudíž rozhodnuty, že elektrárnu spustí v srpnu.

Reuters uvedl, že americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová plán Ruska zahájit provoz jaderné elektrárny kritizovala jako „ukvapený“ vzhledem k tomu, že se nedostává dalších záruk o íránském sporném jaderném programu.

Elektrárna o výkonu 1000 megawattů leží asi 12 kilometrů jižně od íránského přístavního města Búšehr poblíž vesnice Halílé. Výstavba dvou tlakovodních jaderných reaktorů začala v roce 1975 za přispění německé firmy Kraftwerk Union AG a francouzských vědců. Po zhoršení vztahů s Íránem v důsledku íránské islámské revoluce Němci od projektu v roce 1981 odstoupili. Reaktory byly tehdy dokončeny z 80 procent. Stavební práce oživila dohoda s Ruskem o jaderné spolupráci z roku 1993.

Búšehr bude civilní, slibují Rusové

Teherán tvrdí, že jeho jaderný program je určen pouze pro mírové účely. Západní země ho však podezřívají z tajného vývoje nukleárních zbraní, jelikož vytvoření sítě jaderných reaktorů bude Íránu trvat možná desítky let. Írán přitom vlastní zřejmě dostatek obohaceného uranu, pro který nemá v energetice využití.

Rusko označuje projekt v Búšehru za čistě civilní. Jaderné palivo bude podle Moskvy pod dohledem Mezinárodní agentury pro atomovou energii a nebude možné ho zneužít. Vyhořelé palivo bude Írán dopravovat do Ruska.

Jaderné zařízení v Íránu
Zdroj: ČTK