Velrybí maso z Japonska se ilegálně prodává do Los Angeles

Tokio - Maso z velryb ulovených v rámci japonského vědeckého programu se údajně prodává v amerických a jihokorejských restauracích. Informoval o tom server BBC s odvoláním na zjištění týmu expertů, filmařů a ekologických aktivistů. Experti uvedli, že mají z konce minulého roku jasné důkazy o prodeji japonského velrybího masa v Los Angeles a v Soulu. Toto odhalení podle nich dokazuje přetrvávající existenci ilegálního obchodu s chráněnou faunou i mezi státy, které jsou signatáři Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES).

Odborníci zjistili původ masa nabízeného v jedné losangeleské restauraci pomocí genetické identifikace. Podle nich pocházelo z plejtváka sejvala prodaného v Japonsku.

Podobný objev ohlásili také z jisté suši restaurace v jihokorejské metropoli, kde při dvou různých příležitostech v červnu a září 2009 získali 13 různých velrybích produktů vyrobených z masa plejtváka sejvala, plejtváka malého, plejtváka myšoka a také z masa delfínovitého kytovce plískavice šedé. DNA plejtváka myšoka, druhého největšího kytovce na světě, odpovídalo masu prodávanému na japonských trzích, sdělili vědci ve své zprávě.

Japonci zabíjejí velryby kvůli vědě, maso prodávají v restauracích

Lov velryb pro komerční účely je ve světě zakázán od roku 1986. Tokiu ale byla udělena kontroverzní výjimka, která Japoncům dovoluje zabít každoročně několik stovek velryb pro vědecké účely. Maso z kytovců je pak prodáváno japonské veřejnosti v obchodech a restauracích.

„Na vnitřním trhu je dovoleno prodávat maso z ulovených velryb, import a export do zahraničí je zakázaný,“ informuje o poměrech v Japonsku spolupracovnice Českého rozhlasu Dana Hashimotová.

S losangeleskou restaurací servírující velrybí maso bylo údajně zahájeno trestní řízení. Podnik byl uzavřen a jeho šéfkuchař a majitelé čelí vysokým pokutám.