Ledovcový vulkán soptí, nad Evropou se nelétá

Reykjavík - Letecký provoz nad severozápadní Evropou dnes ochromil mrak sopečného prachu z islandské sopky v ledovci Eyjafjallajökull. Popel s úlomky kamínků, ledu a písku může výrazně snížit viditelnost a ohrozit motory letadel, řada zemí kvůli tomu zcela uzavřela svůj vzdušný prostor. V Británii, Irsku, Nizozemsku, Finsku, Norsku, Švédsku, Irsku, Německu Polsku a Belgii proto letiště omezila či zcela zastavila provoz. Na Heathrow, které je nejvytíženějším letištěm v Evropě s asi 1 200 lety denně, se nelétá od 12:00. Zrušeny byly čtyři tisíce letů v několika zemích. Jak upřesnila bruselská zpravodajka ČT Eva Hrnčířová, kvůli mraku uzavřelo svůj vzdušný prostor od 18:00 také Dánsko. Omezení se dotýká i linek z Prahy a Bratislavy, částečně ochromené je i letiště v Paříži.

Mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová upřesnila, že bylo zrušeno 36 letů a lze očekávat, že další přibudou. Doporučuje cestujícím, aby před cestou na letiště kontaktovali svou leteckou společnost a přesvědčili se, jak to vypadá s jejich plánovaným letem do ohrožené oblasti nebo z ní. Doporučuje také odkaz na stránky ruzyňského letiště.

Pražské letiště má nahlášeno zrušení letů například do Osla, Edinburghu, Londýna, Leedsu, Manchesteru, Amsterodamu nebo Dublinu. „S velkou pravděpodobností lze předpokládat dopady na letecký provoz i v průběhu pátku, v této chvíli můžeme potvrdit zrušení ranního letu z Londýna,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Další omezování letecké dopravy se podle všeho dá očekávat také v Rusku. Naopak islandské úřady oznámily, že místní letiště jsou po středeční uzavírce již plně v provozu, jelikož nebezpečný oblak odešel.

Sopečný mrak je 17 kilometrů nad zemí

Islandská sopka v ledovci Eyjafjallajökull ve středu prudce zvýšila svou aktivitu. Přes 800 lidí z jižní části Islandu bylo evakuováno. Mrak nebezpečného popela dosáhl výšky kolem 16,7 kilometru nad zemí. Jak se pohybuje k Nizozemsku a Belgii, měl by se rozptylovat a ztrácet na síle, stejně jako každý jiný projev počasí.

Polský úřad pro letectví dnes večer zavřel vzdušný prostor nad severozápadem země. Toto mimořádné opatření platí do odvolání. Zkomplikovat by to tudíž mohlo i přílet hlav států a vládních delegací ze 70 zemí světa na sobotní pohřeb tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského, který zemřel minulou sobotu při letecké katastrofě, naznačuje agentura AFP.

Na Islandu už jsou kvůli erupci záplavy

Erupce už vyvolala v oblasti kolem vulkánu rozsáhlé záplavy. Hlavní islandská silnice, která vede při pobřeží kolem celého ostrova, byla v daném regionu uzavřena a dělníci ji na třech místech rozbili, aby mohla voda z ledovce odtékat do moře a nedošlo k poškození mostů. Lidské životy prý v současné době nejsou v ohrožení. Hladina místních řek po erupci sopky, nacházející se pod dvousetmetrovým příkrovem sněhu a ledu, stoupla prý až o tři metry. Nejnebezpečnější je rozvodňování toku Markarfljót. Aktivita vulkánu chrlícího páru a dým ani po 24 hodinách neutuchá.

Opatření následovala po upozornění odborníků, že sopečný popel s malými úlomky kamínků, ledu a písku může nejen výrazně snížit viditelnost, ale ohrozit i motory letadel. Podle evropského úřadu pro bezpečnost letového provozu Eurocontrol dnes byla nebo bude zrušena zhruba čtvrtina všech letů v Evropě. Denně se přitom na starém kontinentu uskuteční 28 tisíc letových pohybů. V pátek se předpokládá zrušení poloviny letů mezi USA a Evropou.