Belgický deník se omluvil za karikaturu zesměšňující polskou tragédii

Brusel - Šéfredaktor belgického deníku Gazeta van Antwerpen se omluvil za karikaturu, která zesměšňuje havárii polského vládního speciálu v ruském Smolensku. Karikatura na pozadí polské vlajky znázorňuje polskou heraldickou orlici v černé barvě jakoby spadlou z nebe a zabořenou hlavou a křídlem do země, obrázek doplňuje text „Orel přistál“.

Na internetových stránkách polského deníku Gazeta Wyborcza šéfredaktor Pascal Kerkhove uvedl, že nechtěl nikoho urazit a plně chápe emoce Poláků z tak velkého utrpení.

Orlice sice je znakem Polska, má ale bílou barvu. Orlici v černé barvě mají ve znaku Německo nebo Rakousko.

Výrok „Orel přistál“ je slavným hlášením amerických kosmonautů z letu Apolla 11 na Zemi poté, co jejich přistávací modul pojmenovaný Eagle (Orel) přistál v roce 1969 poprvé v dějinách lidstva na povrchu Měsíce.

„Dokážu pochopit emoce Poláků po té strašlivé tragédii, v níž zahynul prezident a 95 dalších osob,“ poznamenal Kerkhove.

Zveřejnění karikatury totiž vyvolalo v Belgii ostré protesty. Ohradil se proti ní polský velvyslanec v Belgii Slawomir Czarlewski, dopis se stížností zaslali deníku i tři polští europoslanci Jacek Saryusz-Wolski, Ryszard Legutko a Boguslaw Liberadzki. „Celý svět nám vyjadřuje podporu a soucit. Proto je pro nás o to těžší pochopit, proč se někdo v srdci Evropské unie tragédii vysmívá,“ cituje z dopisu Gazeta Wyborcza.