Poláci uloží svůj prezidentský pár na Wawelu

Varšava – Ostatky Lecha a Marie Kaczyńských budou dnes uloženy do krypty královského hradu Wawel v Krakově. Už včera proběhlo ve Varšavě společné rozloučení se všemi oběťmi tragédie. V ulicích bude několik tisíc policistů hlídat situaci, na akt je připraveno i centrální krakovské náměstí, kterému dominují dvě velkoplošné obrazovky, které budou pohřeb přenášet. Pohřbu se má zúčastnit více než sto delegací z celého světa. Příjezd státníků ale komplikuje počasí nad Evropou.

Už více než dvanáct delegací proto muselo svou účast odvolat. Zatím potvrdil příjezd český prezident Václav Klaus, který do Krakova jede vlakem, nebo ukrajinský či slovenský prezident, kteří jedou autem. Přijede i ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který dnes dopoledne odletěl z Moskvy do Krakova. Účast musel naopak odřeknout americký prezident Barack Obama. Podobně se rozhodli i další státníci, například jihokorejský premiér. Nedorazí ani německá kancléřka Angela Merkelová, která je mimo Německo, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, předseda Evropské komise José Barroso nebo rakouský prezident Heinz Fischer. Rodina Kaczyńských se nicméně rozhodla, že se termín pohřbu měnit nebude.

Pohřbu se nezúčastní matka Lecha Kaczyńského, která je v těžkém zdravotním stavu v nemocnici a o smrti svého syna neví, ani dcera prezidentského páru Marta.

Projev na rozloučenou pronese předseda Sejmu a prozatímní hlava státu Bronislaw Komorowski. Po mši si hosté poslechnou koncert Berlínských filharmoniků. Pak se smuteční průvod, v němž půjdou už jen příbuzní Kaczyńských a nejdůležitější představitelé země, vydá na královský hrad Wawel.

Ostatky prezidentského páru budou v sarkofágu z onyxu krémové barvy původem z Turecka uloženy v předsíni krypty obnovitele polské státnosti po roce 1918 maršála Józefa Pilsudského. V okamžiku, kdy budou rakve ukládány do sarkofágu, zazní 21 ran z děla.

Proti uložení ostatků na Wawelu se v řadě měst protestovalo

Uložení ostatků manželů Kaczyńských do krypty wawelské katedrály vyvolalo v Polsku kontroverze. Mnozí si kladou otázky, zda zásluhy prezidenta byly takové, aby byl pohřben na tak historicky významném místě, a zda by neměl být pohřben ve Varšavě, kde se narodil a kde byl primátorem.

Pro Poláky je Wawel symbol státnosti. Zde půl tisíciletí sídlili polští králové a zde polský národ pohřbíval své panovníky a největší národní hrdiny. V kryptě gotické katedrály leží ostatky Vladislava Jagelonského, básníka Adama Mickiewicze, vůdce povstání proti carskému Rusku Tadeusze Kosciuszka nebo zakladatele novodobého Polska maršála Jozefa Pilsudského. Ani protesty v řadě polských měst rozhodnutí uložit prezidentský pár do krakovské katedrály nezměnily. Ostatky manželů Kaczynských v neděli spočinou vedle hrobky maršála Pilsudského, jehož státní pohřeb v roce 1935 tehdejší Poláci označovali za kontroverzní.

Změny v nedělním vysílání České televize:

13:30 začne na ČT24 přímý přenos pohřbu prezidentského páru na královském hradě Wawel v Krakově, ve 14:00 se k přímému přenosu připojí i ČT2.