53 lidí přišlo o život při útoku na mexické kasino

Monterrey – Během loupežného přepadení v severomexickém Monterrey zahynulo 53 osob. Na dvě stě útočníků vtrhlo ve čtvrtek do luxusního kasina, kde rozlilo benzin z přinesené nádrže a poté založilo požár. V podniku bylo v době přepadení přítomno několik desítek hostů, kteří se rozběhli po budově a mnozí z nich uhořeli či se udusili kouřem. Podle vyšetřovatelů by za útokem mohl stát jeden z místních drogových gangů. Mexický prezident Felipe Calderón dnes vyhlásil třídenní smutek a poukázal na spoluodpovědnost Spojených států na drogovém násilí.

Maskovaní muži vtrhli do kasina za bílého dne. Hosty nejdřív zastrašovali zbraněmi, pak polili koberce na podlaze benzinem a zapálili je. Jiní svědci potvrdili, že na ně útočníci křičeli, aby opustili budovu. Vyděšení hosté se ale rozutekli po kasinu a mnozí z nich zahynuli. Z televizních záběrů bylo patrné, že v době příjezdu záchranářů stoupal z budovy hustý dým. Ošetřovatelky nasazovaly přiotráveným lidem, kterým se podařilo dostat ven, masky s kyslíkem. Příbuzní dlouho marně čekali na jakékoli informace o svých blízkých. Některé oběti požár tak zohavil, že identifikace nebyla možná.

Za dopadení pachatelů nabídla mexická vláda 30 milionů pesos, tedy přes 40 milionů korun.

Mluvčí federální policie Alejandro Poiré:

„Tento těžko popsatelný teroristický čin nezůstane bez trestu. Pachatele budeme pronásledovat a dostaneme je. Zaplatí za tento zločin oni i další kriminálníci, kteří působí v této oblasti.“

Podle přispěvovatelů do internetové sítě Twitter citovaných agenturou Reuters vypukl v čtyřmilionovém městě, vzdáleném 240 kilometrů od hranic s americkým Texasem, chaos. Monterrey zažívá vlnu násilností spojenou s narkobyznysem. Soupeřící gangy tu bojují o kontrolu nad pašeráckými cestami do USA. Vydírají majitele kasin a hrozí odvetou, pokud neplatí výpalné. Vládě se nedaří obchod s narkotiky zlikvidovat přesto, že do boje proti kartelům nasadila armádu. Od roku 2006 přišlo v Mexiku v souvislosti s drogami o život 42 tisíc lidí.