Thajská armáda pohrozila demonstrantům použitím zbraní

Bangkok – Thajští protivládní demonstranti odvolali na dnešek plánovanou akci, aby se vyhnuli přímému střetu s vojáky. Armáda totiž proti nim zpřísnila postupya avizovala, že je připravena vypořádat se s nimi definitivně i pomocí zbraní. Řekl to dnes mluvčí armády Sansern Kaewkamnerd.

„Již dále nebudeme používat měkké kroky… Musíme udržet vzdálenost mezi jednotkami a demonstranty. Pokud se pokusí prorazit linii, začneme používat slzný plyn. A pokud prorazí linii, budeme nuceni použít zbraně, abychom s nimi skoncovali,“ prohlásil plukovník Kaewkamnerd.

Obchodní centrum thajské metropole, kde sídlí velké firmy a kde je řada luxusních hotelů a nákupních center, dnes střežilo několik set vojáků ozbrojených kulomety. Za okrajem komerční čtvrti naopak vyrostly barikády z pneumatik nákladních aut, za nimiž ležely hlavní zbraně protestujících, naostřené bambusové tyče.

Demonstranti se ale možnému střetu s armádou pro dnešek vyhnuli. Pochod do hlavní obchodní čtvrti Bangkoku chtějí uspořádat až ve chvíli, kdy se odtud vojáci stáhnou. Bývalý premiér Tchaksin Šinavatra, jehož návrat demonstranti požadují, v pátek řekl, že premiér Apchisit Vedžadžíva musí okamžitě rozpustit parlament a vypsat volby, aby ukončil napětí mezi armádou a demonstranty.

Střety si vyžádaly 24 mrtvých a 800 zraněných

Střety mezi demonstranty a ozbrojenými silami si před více než týdnem vyžádaly 24 mrtvých a kolem 800 zraněných, včetně asi 300 vojáků. Vojáci v pátek obklíčili obchodní centrum v Bangkoku, aby zabránili přílivu protivládních demonstrantů. Vláda již předtím celou oblast s bankami a kancelářemi vyhlásila pro demonstranty za zakázanou zónu.

Stoupenci bývalého premiéra Šinavatry již několik týdnů táboří v ulicích obchodního centra a paralyzují tak jeho činnost. Pořádají mohutné demonstrace, aby současného předsedu vlády Vedžažívu donutili k odchodu a k vypsání předčasných parlamentních voleb.