Dva Srbové dostali 31 let za masakr ve Srebrenici

Sarajevo - Sarajevský soud poslal na 31 let do vězení dvojici bosenských Srbů za podíl na srebrenickém masakru z roku 1995. Radomir Vuković (36) a Zoran Tomić (38) byli tehdy členy zvláštní jednotky bosenskosrbské policie. Podle verdiktu se zúčastnili zavraždění nejmíň tisícovky muslimů u vesnice Kravica. Bosenskosrbské jednotky tam zadržely ty, kdo se pokoušeli utéct ze srebrenické enklávy. Policisté svoje zajatce pozabíjeli střelbou z automatických zbraní nebo granáty. Soud jejich čin označil za „napomáhání genocidě“.

Masakr v oblasti Srebrenice je považován za nejhorší v Evropě od druhé světové války. Srebrenici ve východní Bosně prohlásila OSN za chráněnou oblast, do které se uchýlily tisíce Muslimů. Ale enkláva nebyla dostatečně chráněna a 11. července 1995 ji dobyly bosenskosrbské síly. Jednotky pod velením generála Ratka Mladiče tehdy v létě během války o ovládnutí bosenského území při rozpadu Jugoslávie povraždily asi 8 000 muslimských mužů a chlapců.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) za srebrenický masakr odsoudil již několik bosenských Srbů, Mladić je stále na útěku. Loni v říjnu začal proces s někdejším bosenskosrbským vůdcem Radovanem Karadžičem, který čelí obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Podle obžaloby byl vrchním velitelem etnických čistek v Bosně, jejichž cílem bylo „vyhladit bosenské Muslimy z povrchu země“. V Bosně soud kvůli Srebrenici poslal do vězení už nejméně 12 bosenských Srbů a sedm osob zprostil obžaloby.