Papež přijal demisi belgického pedofilního biskupa

Vatikán - Papež Benedikt XVI. přijal demisi biskupa z belgického města Bruggy Rogera Vangheluweho, který přiznal, že před lety zneužil mladého chlapce ze svého okolí. Oznámil to dnes Vatikán. Vangheluwe je od loňského listopadu prvním biskupem, který odstupuje kvůli tomu, že se sám dopustil sexuálního zneužívání nezletilce. Právě koncem loňského roku se vzedmula vlna skandálů s pedofilií, které zasáhly katolickou církev.

Jiní preláti dosud odstupovali proto, že kryli pedofilní zločiny kněží,
kteří jim byli podřízeni. Ve čtvrtek Benedikt XVI. přijal demisi irského biskupa Jamese Moriartyho, jenž stál v čele diecéze v Kildare a Leighlinu. Moriarty byl v letech 1991-2002 pomocným biskupem v Dublinu, kde podle zprávy irských úřadů někteří kněží několik desítek let zneužívali stovky dětí v katolických internátních školách a církevní hierarchie to kryla.

Moriarty, který demisi podal 23. prosince, uvedl, že se jej sice zpráva kritizující irskou katolickou hierarchii jmenovitě netýká, ale že přijímá svůj díl odpovědnosti, protože patřil k vedení arcibiskupství předtím, než byla změněna politika týkající se ochrany dětí.

Tři demise již papež přijal

Papež už dříve přijal demisi tří irských biskupů a světících biskupů, kteří byli do případu nějakým způsobem zapleteni. Rezignaci podali ještě dva další, ale o nich dosud nerozhodl.

Po Irsku se skandál se zneužíváním dětí kněžími přelil do řady dalších evropských zemí včetně papežova rodného Německa. Pro církev je to nejožehavější záležitost posledních let. Ze zamlčování případů pedofilie je obviňován i sám Benedikt XVI.