Írán otestoval pět raket

Teherán - Írán oznámil, že otestoval 5 nových raket. Vojáci je odpálili najednou ze země nebo z moře a rakety pak současně zasáhly stejný cíl. Test proběhl během poslední fáze vojenského cvičení s krycím názvem Velký prorok. Íránský vývoj raket pozorně sleduje Washington, Pentagon minulý týden oznámil, že je Írán schopný do roku 2015 vyrobit mezikontinentální balistickou raketu, která dolétne až nad Spojené státy.

Manévry íránských revolučních gard mají za cíl několik druhů raket krátkého a středního doletu. Íránská televize informovala o odstřelení raket země-země, moře-moře, odpal proběhl simultánně.

Pozemní, námořní a vzdušné cvičení má otestovat schopnost revolučních gard rychle zareagovat na případný útok, cvičení probíhá v Perském zálivu, v Hormuzském průlivu a v Ománském zálivu.     

Téměř 40 procent světové produkce ropy pochází z oblasti Perského zálivu a velká část z ní je přepravována právě Hormuzským průlivem. Írán, který v minulosti varoval, že by mohl dopravu ropy paralyzovat tím, že by v případě útoku na své území průliv zablokoval, pořádá v Perském zálivu cvičení pravidelně.