Poradce německého exministra zahraničí byl agentem rozvědky ČSSR

Berlín – Berlínský mediální magnát Detlef Prinz podle německého časopisu Focus pracoval v 80. letech pro československou komunistickou rozvědku. O jeho spolupráci prý německé tajné služby věděly už dlouho, i přesto se stal Prinz blízkým spolupracovníkem německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Prinz obvinění časopisu odmítá a hodlá list zažalovat.

Časopis Focus tvrdí, že má k dispozici archivní dokumenty, které jsou důkazem, že Prinz pracoval pro První správu Sboru národní bezpečnosti (SNB) od října 1986. Pod krycím jménem Erwin Prinz získával informace o amerických zařízeních a diplomatech v tehdejším západním Německu a o dění uvnitř německé sociální demokracie (SPD). 

O Prinzově protistátní činnosti byla německá tajná služba informována minimálně před deseti lety, když Česká republika po vstupu do NATO předala Berlínu akta o síti českých agentů v Německu. 

Nepříjemné je toto odhalení zejména pro někdejšího šéfa německé diplomacie a neúspěšného kancléřského kandidáta SPD v loňských volbách Steinmeiera, který v době svého ministrování bral Prinze s sebou na zahraniční cesty jako svého poradce a který přispíval do Prinzových periodik. Steinmeier tvrdí, že o aktivitách Prinze nevěděl, a to i přesto, že měl ještě v kabinetu bývalého kancléře Gerharda Schrödera na starosti právě tajné služby. 

Prinz se sice Focusu nevyjádřil, na článek ale zareagoval v nedělníku Bild am Sonntag. Jakoukoli spolupráci s tajnou službou popřel. Jeho advokát už informoval, že proti časopisu Focus chystá rozsáhlé civilní i trestněprávní kroky. Informace magazínu jsou podle něj „zcela scestná obvinění“, která se zakládají na „pochybných materiálech pochybného obsahu“.