Somálští piráti už si troufají i na obávané islámské milice

Mogadišo – Somálským pirátům roste sebevědomí. Nejenže operují na stále větší ploše, ale už se postavili i obávaným milicím Šabáb, které ovládají velkou část Mogadiša i jihu Somálska. Vůbec poprvé jim totiž nezaplatili výpalné z tučného výkupného za přepadené lodě. Islámští ozbrojenci, napojení na teroristickou síť al-Káida, chystají odvetu. Stahují se do hlavní pirátské bašty v zemi - města Harardhere, necelých 450 kilometrů od metropole Mogadiša.

Milice tak bojují na dvou frontách - proti vládě i pirátům. Ti jim navíc nedávno přímo před nosem ukradli loď plnou zbraní. Radikálním islamistům ze skupiny Šabáb může vadit i prostopášný život, který piráti financují z milionů dolarů získaných za únosy lodí. Somálští piráti a povstalci jsou dvě naprosto odlišné skupiny. Pokud se Šabáb pokusí ovládnout pirátské přístavy, bude hrozit více než třem stovkám rukojmím ještě větší nebezpečí než dosud.

K útěku už byla například přinucena skupina pirátů, která zadržuje britský pár Paula a Rachel Chandlerovi. Manželé Chandlerovi padli do zajetí loni 23. října, když se na své jachtě plavili do Tanzanie. Piráti požadují za propuštění páru sedm milionů dolarů.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Troufalost pirátů nezná meze. Příliš je nevzrušuje ani vojenská flotila nejméně devíti zemí, které v somálských vodách hlídkují. Minulý čtvrtek v noci zaútočili na domnělý tanker, ve skutečnosti ale šlo o francouzskou válečnou loď. Španělská fregata Victoria v neděli v rámci evropské protipirátské operace Atalanta zase dopadla u somálského pobřeží osm údajných pirátů – na zadržených člunech byly nalezeny zbraně a jiný materiál vhodný pro využití při pirátských útocích.

Pobřeží u Somálska je jednou z nejnebezpečnějších námořních oblastí na světě. Počet útoků námořních lupičů na celém světě loni stoupl o 40 procent. Somálští piráti, mezi nimiž jsou často bývalí rybáři rozezlení působením cizích rybářských lodí v somálských vodách, stojí za více než polovinou ze 406 loňských incidentů.

Na piráty příliš nezabírají ani exemplátrní tresty v podobě doživotních trestů. Samotných útoků sice oproti loňsku ubylo - od ledna jich bylo pětatřicet, což je skoro o dvě třetiny méně než loni. Piráti ale útočí skoro na čtvrtině Indického oceánu. Při operaci Atalanta bylo dosud odhaleno 21 pirátských skupin čítajících 250 členů a zničeno 30 člunů a 11 mateřských pirátských lodí.

Portugalští vojáci zmařili útok na ropný tanker, zajali 19 somálských pirátů, kterým zabavili zbraně.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod