Odkaz Anny Frankové stále láká

Amsterdam - Už padesát let je v Amsterdamu otevřeno muzeum Anny Frankové, židovské dívky, kterou proslavil deník psaný za druhé světové války. Její odkaz si dnes v muzeu připomene i nizozemská královna Beatrix. Deník Anny Frankové, který se stal jednou z celosvětově nejčtenějších knih, zachycuje život její rodiny během skrývání se před nacisty.

Rodina Anny Frankové prchla z Německa před sílícím nacismem do Nizozemska. Ani tam ale nakonec nebyla v bezpečí. Němci zemi obsadili a s Židy začali jednat stejně jako ve své říši. V červenci 1942 dostala rodina příkaz na přesídlení do pracovního tábora, ukryla se proto v tajných místnostech budovy, kde Otto Frank pracoval. 

Muzeum Anny Frankové otevřeno již 50 let (zdroj: ČT24)


Nacisti ale Frankovi nakonec odhalili a poslali je do tábora, z něj se vrátil pouze otec, který našel deník své dcery a rozhodl se ho vydat. Anna na stránkách otevřeně popisovala svou rodinu, život pod nacistickou nadvládou. Otec deník před vydáním ještě upravil, vynechal sexuální témata a pasáže, které mluvily nepěkně o jeho ženě.